Intervju s čelnikom županijskog HSS-a

Mladen Mađer: HSS je još jači otkad je otišao Koren, treba nam župan koji će razvijati županiju, a ne je samo održavati na površini

08:00h
0
Mladen Mađer // Foto: Matija Gudlin

Nakon velikih rošada, previranja i sukoba unutar HSS-a na nacionalnoj, ali i na lokalnoj razini, na njegovo čelo u Koprivničko-križevačkoj županiji došao je načelnik Novigrada Podravskog Mladen Mađer. Od svojih suparnika optuživan da je samo pijun predsjednika stranke Kreše Beljaka, Mađer čvrsto stoji na strani šefa stranke i odbija navode da na ovim prostorima vrlo jaka stranka gubi svoj utjecaj. Uoči svibanjskih lokalnih izbora razgovarali smo s njim o stanju u stranci, političkim protivnicima, njegovom saborskom angažmanu i planovima za daljnju političku karijeru.

1. Kakvi su planovi HSS-a za lokalne izbore, razmatrate li koalicije sa svih strana političkog spektra ili ćete se prikloniti stavu nacionalnog HSS-a i na izbore ići s SDP-om?

Odluka Glavnog odbora HSS-a je da svaka općinska i gradska organizacija HSS-a donosi samostalno odluku o mogućim koalicijama za lokalne izbore. Što se tiče županijske organizacije HSS-a, ona će na svojim tijelima donijeti konačnu odluku o načinu izlaska na predstojeće lokalne izbore.

2. Najavili ste da će HSS birati između tri kandidata za župana, Marija Hudića, Branka Mesarova i Zdravka Ivančana. Na koji ćete način izabrati između njih? Koje kvalitete tražite kod kandidata?

Konačnu odluku o kandidatu za župana će donijeti kako sam već i spomenuo stranačka tijela ŽO HSS-a, te će to sigurno biti demokratska i kvalitetna odluka. Sva tri kandidata koja spominjete su općinski načelnici i sigurno imaju kvalitete koje su u današnje vrijeme potrebne čelnoj osobi županije. Prvenstveno se odnose na znanja i kompetencije u menadžerskom smislu, koje su u današnje vrijeme neophodne za iskorak u funkcioniranju županije, kroz privlačenje novih ulagača na ovo područje, pripremu EU projekata, financijsko upravljanje, organizacijske i motivacijske sposobnosti, itd. To je ono što žitelji ove županije zaslužuju i trebaju kako bi se ovaj kraj što kvalitetnije gospodarski razvijao.

3. Kako ćete se postaviti ako će netko od eventualnih koalicijskih partnera forsirati svoje kandidate? Je li moguće da HSS završi bez kandidata za župana?

Smatram da je HSS vodeća stranka u ovoj županiji bez obzira na sva događanja koja su stranku pogodila u zadnje vrijeme. Naravno da ćemo forsirati svojeg kandidata za budućeg župana. O svemu ćemo razgovarati otvoreno s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Mladen Mađer // Foto: Matija Gudlin

4. Razmatrate li i dalje o pregovorima sa Željkom Lackovićem i njegovom nezavisnom opcijom budući da je on odustao od koalicije s HSS-om?

Kako sam već u nekoliko navrata spomenuo pregovori su tek pred nama. HSS u ovoj županiji još nije donio nikakvu odluku i spreman je pregovarati, nakon što na svojim stranačkim tijelima donese potrebne odluke, sa svim zainteresiranim potencijalnim koalicijskim partnerima, pa tako i s nezavisnom opcijom Željka Lackovića.

5. U Koprivničko-križevačkoj županiji HSS je već dugo jak – što će se promijeniti odcjepljivanjem dijela stranke, na čelu s Darkom Korenom, u Mrežu?

HSS je i dalje jak. Ne zaboravite da je u 113 godina djelovanja stranke više puta dolazilo do podjela i odlazaka najuglednijih lokalnih stranačkih prvaka, ali HSS se nakon kriza i procesa obnove uvijek iznova vraćao kao najjača stranka. Odlazak Darka Korena i malog dijela ljudi u tzv. Mrežu će u konačnici i ojačati HSS, što se već pokazuje ovih dana u općinskim organizacijama.

6. Smatrate li da Koren ima dostojnog protukandidata na izborima, s obzirom na to da je SDP-ov kandidat Tucaković politički neiskusan, HDZ će možda podržati Korena, a HSS mora “izmisliti” nekoga za izbore?

Smatram da gospodin Koren već godinama ne vodi i ne razvija ovu županiju, već je samo „održava na površini“. Došlo je vrijeme da se to promijeni i da na čelo županije dođe lider koji će svojim djelovanjem pokazati koliko ova županija ima potencijala, koji će moći i znati iskoristiti sve resurse koji su nam na raspolaganju. Ovoj županiji je neophodan ravnomjeran razvoj svih JLS-a koji je čine.

7. Kako komentirate navode župana Korena da je iz županijskog HSS izašlo oko pola njegovih članova?

Izgleda da je gospodin Koren u prevelikoj želji „ostanka na vlasti“ zaboravio brojati. Spomenuo sam već u nekoliko navrata da je riječ o maloj interesnoj skupini, odnosno o „Mreži“ koju je ispleo Koren.

8. Kako gledate na nedavne izbore unutar HSS-a na kojima je Krešo Beljak bio jedini kandidat? Jesu li izbori s jednim kandidatom kontradiktorni stranci koja njeguje demokraciju?

Ovo su bili najdemokratičniji izbori unutar HSS-a od kad sam ja član te stranke. Sve odluke su donesene na najvišim stranačkim tijelima i tko god je poštivao iste mogao je biti kandidat na unutarstranačkim izborima. Sve je rađeno po Statutu HSS-a, a nezadovoljni pojedinci su nažalost zbog vlastitih interesa u zadnje vrijeme koristili medijsku pozornost kako bi prikazali javnosti nešto suprotno. No, HSS je i dalje jaka stranka, koja će to svojim djelovanjem i dokazati. Broj saborskih zastupnika je na proteklim parlamentarnim izborima narastao na pet i vjerujem da ćemo svojim radom pomoći u vraćanju povjerenja birača pa da ponovno postanemo prepoznatljiva stranka za koju ima smisla glasovati na izborima.

Mađer zatražio veću rudnu rentu // Foto: ŽO HSS

8. Od Vlade ste zatražili povećanje rudne rente, što bi takvo povećanje konkretno moglo donijeti na lokalnoj razini?

Našim prijedlogom da se izmjeni Uredba na način da se naknada za eksploataciju poveća s 10% na 12%, te da se njezina raspodjela vrši na način da 5% ostvaruju općine, 5% županija, a 2% ide u državni proračun RH, te da se uvede naplata naknade za eksploataciju mineralnih sirovina od 50 lipa, a koliko iznosi umanjenje cijene plina koji preuzima HEP, ponovno ćemo ujednačiti prihode i vratiti JLS-ima ono što im pripada, a što im je prethodna vlada u pregovorima s MOL-om, na čelu s bivšim predsjednikom HDZ-a, oduzela. To je od velikog interesa za sve JLS s područja naše županije, posebice u današnje vrijeme kada su nam prihodi jako smanjeni.

9. Koja su još pitanja i problemi oko kojih se angažirate ili biste se mogli angažirati u Saboru?

Pa to su zasigurno u prvom redu sva pitanja koja su značajna za naše poljoprivrednike i seljake, a koja su posebno interesantna za naše ruralno područje. Bez njih naš kraj neće opstati. Poljoprivredna politika je srozana do dna i tu treba jako puno mukotrpnog rada kako bi se našim poljoprivrednicima vratilo povjerenje i volja za ostankom na ovom ruralnom području. A naravno da je tu i niz drugih tema koje su specifične za naš kraj, od prostornog uređenja i zaštite okoliša, zdravstva, gospodarstva, turizma, kulture, sporta i prometa, te radim na tome da svojim aktivnostima učinim sve što mogu kako bi pridonio boljoj budućnosti na području naše županije.

10. S obzirom na to da imate pravomoćnu presudu na svoje ime, prema novom Zakonu nećete se moći ponovno kandidirati za načelnika Novigrada Podravskog. Koje je Vaše mišljenje o tom zakonu? U kojem ćete smjeru razvijati svoju političku karijeru bez mogućnosti da budete načelnik?

Da. Za sada tako stvari stoje. Uvođenjem ove sporne odredbe Zakona o dopunama Zakona o lokalnim izborima, meni, kao i svim građanima koji imaju ambiciju sudjelovati u lokalnoj i regionalnoj vlasti, se ograničava ustavno pravo da budu birani. Ovim odredbama Zakona stvorena je nedopuštena razlika u uvjetima potrebnim za kandidiranje na lokalnim ili parlamentarnim izborima. Smatram da trenutno važeće zakonsko uređenje dovodi do jedne nesigurnosti i nejednakosti pred zakonom. Naime, ukoliko već postoji ograničavanje pasivnog biračkog prava, tada bi ono moralo biti ograničeno u istom obujmu, na isti način za sve izbore (lokalne, parlamentarne, predsjedničke). Pravna nesigurnost i nejednakost pred zakonom ovdje se vide u činjenici da je pojedinim hrvatskim državljanima, onemogućeno kandidiranje na lokalnim izborima, dok im nije ograničeno kandidiranje na izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Vidjet ćemo još kako će to do kraja izgledati, a naravno, ja ću se ravnati prema važećim zakonskim propisima. Želim još naglasiti da će Općina Novigrad Podravski sigurno na svojim listama za lokalne izbore imati kandidata iz redova HSS-a.

Loading...