Za proizvodnju šampinjona, sira, tjestetnine prema poslovnim planovima koje su napravili u koprivničkom Poduzetničkom inkubatoru nema zainteresiranih građana, iako su zarade i više nego pristojne.
No, zato se za izvoz drva u Austriju, ponajviše onog ogrjevnog, gdje je godišnji profit 60000 kuna, javilo nekoliko zainteresiranih.
– Ljude to zanima, jer imamo sigurne kupce, no problem im je početni kapital od 10.000 eura, koji je potreban za strojeve – objasnio je Tihomir Cvetković, direktor Poduzetnika.
Dodao je da će možda ipak neki ući u taj projekt, jer će Hamag Invest uskoro nuditi povoljne kredite s malom kamatom, na koje će se budući poduzetnici osloniti.
No, iako zainteresiranih za ostale projekte koje su u inkubatoru predlagali nije bilo, Cvetković kaže da u posljednjih osam mjeseci raste entuzijazam kod ljudi te da žele otvoriti vlastite tvrtke.
– U posljednje vrijeme za poduzetnike početnike radimo po čak pet poslovnih planova tjedno, čime se bavi dvoje ljudi. U pola godine, napravili smo više od 50 poslovnih planova, s kojima je većina ušla u posao – priča Cvetković.
Poslovni plan za početnike rade besplatno, a javljaju im se uglavnom budući poduzetnici starosti od 25 do 40 godina.
– Nedavno je bio mladić koji se želi baviti proizvodnjom električnih gitara, bilo je i građevinaca, otvorenja kafića, radili smo plan za proizvodnju mlijeka, soboslikara, proizvodnju mesa – priča Cvetković čime se sve ljudi u županiji planiraju baviti.
Poslovni plan može biti dovršen u roku od dva dana, a njime se dobiva procjena isplativosti projekta.
– Radimo procjenu i ispitivanje tržišta, analizu rizika primjerice od požara, manjka potražnje, neplaćanja usluga, tako da poduzetnik ne bude nespreman, u sve ukalkuliramo budžet kojim raspolaže i radimo procjenu zarade na mjesečnoj i godišnjoj razini – kaže Cvetković.
Napomenuo je da preporuča svim budućim poduzetnicima da naprave plan da bi im bilo lakše poslovati.
– Imali smo primjer kada je čovjek odustao od prodaje starih modela mobitela, jer smo izračunali da mu se posao ne isplati pa nije ulazio u nepotrebne gubitke i tako su smanjene su šanse za neuspjeh – tvrdi on.