Književna večer

Mons. Ivan Golub u svom je rodnom Kalinovcu pričao o svom životu i djelu

12:33h
0
Književna večer // Foto: OŠ Kalinovac

Moderatori književne večeri su bili  dr. sc. Mario Kolar i prof. Zdravko Seleš koji su govorili o njegovom profesionalnom radu s posebnim naglaskom na život samog mons. Ivana Goluba ali i brojnim anegdotama njega kao dječaka i kao odraslog običnog čovjeka.


U ponedjeljak je u sklopu obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Luke održana književna večer s akademikom mons. Ivanom Golubom, kojoj je domaćin bila Osnovna škola Ivan Lacković Croata iz Kalinovca.


Mons. Ivan Golub  je svećenik, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, povjesnik, pjesnik i književni prevoditelj, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Rođen je u  Kalinovcu 1930. godine kao petnaesto i najmlađe dijete u obitelji Barbare i Luke Goluba, gdje je pohađao i osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i studij bogoslovije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu pohađao je u Zagrebu.

Zaređen je za svećenika 1957. godine, a kao pitomac Hrvatskoga papinskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu specijalizirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijani.  Studirao je i na Papinskom biblijskom institutu na kojem je postigao akademski stupanj licencijata ili magisterija biblijskih znanosti. Bavi se teološkim znanstveno – nastavnim radom, a njegova su djela prevedena na nekoliko stranih jezika. Do danas je objavio 70-ak knjiga i više stotina članaka iz područja teologije, povijesti kulture i književnosti.

U književnom radu proslavio se knjigom Kalnovečki razgovori, poemom pisanom zavičajnim kajkavskim kalinovečkim jezikom, u kojoj se prisjeća osoba, događaja i ambijenata iz djetinjstva u zavičaju, dajući im univerzalne dimenzije. Zastupljen je u mnogobrojnim antologijama te pregledima povijesti hrvatske književnosti, kao i u leksikografskim djelima. Priređen je i višejezični zbornik o njegovu životu i djelu Čovjek prijatelj i slika Božja.

Moderatori književne večeri bili su dr. sc. Mario Kolar i prof. Zdravko Seleš koji su govorili o njegovom profesionalnom radu s posebnim naglaskom na život samog mons. Ivana Goluba ali i brojnim anegdotama njega kao dječaka i kao odraslog običnog čovjeka.

Večer su uprizorili članovi Kulturne udruge Tomislav Franjić iz Kalinovca, mala dramska i pjevački zbor. Mala dramska pod vodstvom učiteljice Vlaste Golub izvela je dijelove iz knjige Kalnovečki razgovori dok je izbor pod vodstvom profesorice Ivane Matkov izveo pjesme Kalnovečka deca, Podravino suzo moje te U ravnoj Podravini.

 

čitam...