Pojedine su vinogradarske regije, a mi s pravom mislimo da smo među njima, bile pogođene mrazom. Osjetilo se to i na lozi. Pojedini vinogradari ne očekuju mnogo od uroda. Mnogi će pak morati smanjiti svoja očekivanja.
Agroklub ističe da je “tamo gdje je prošao mraz, mladice i pupovi ostali su kao spaljeni, a vinogradari u nedoumici”.
Jasno je da je prevencija prvi korak u brizi oko vinove loze. No, što napraviti ako ste na ionako lošijem klimatskom području? Na nedovoljnim nadmorskim visinama ili nemogućnošću otjecanja hladnog zraka? No, kad već stigne mraz, rješenje postoji.
Spasiti od mraza – dušikom i rezanjem
– Kod slabijih izmrzavanja lozi možemo pomoći prihranom dušikom, različitih aminokiselina i drugih pripravaka koji stimuliraju rast. Ono što je smrzlo je mrtvo i treba odbaciti – piše za agroklub dr. sc. Mato Drenjančević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.
Pri rezanju i tretiranju treba biti, kaže, oprezan s količinama dušika. Pretjerano korištenje može produžiti vegetaciju i usporiti dozrijevanje drva. To znači i veća šteta iduće godine u slučaju ranije, dugotrajnije i jače zime.
– Je li došlo do smrzavanja cvatova i ove godine i neće biti roda, to nikako ne znači da trebamo prestati sazaštitom od plamenjače, pepelnice i crne pjegavosti – ističe.