23.5 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Vinogradarstvo

Može li se loza spasiti od mraza? Izgleda da može. Pogledajte savjete kako to učiniti na najbolji način
M

Pri rezanju i tretiranju treba biti, kaže, oprezan s količinama dušika jer pretjerano korištenje može produžiti vegetaciju...

Ne propustite

Pojedine su vinogradarske regije, a mi s pravom mislimo da smo među njima, bile pogođene mrazom. Osjetilo se to i na lozi. Pojedini vinogradari ne očekuju mnogo od uroda. Mnogi će pak morati smanjiti svoja očekivanja.

Agroklub ističe da je “tamo gdje je prošao mraz, mladice i pupovi ostali su kao spaljeni, a vinogradari u nedoumici”.

Jasno je da je prevencija prvi korak u brizi oko vinove loze. No, što napraviti ako ste na ionako lošijem klimatskom području? Na nedovoljnim nadmorskim visinama ili nemogućnošću otjecanja hladnog zraka? No, kad već stigne mraz, rješenje postoji.

Spasiti od mraza – dušikom i rezanjem

– Kod slabijih izmrzavanja lozi možemo pomoći prihranom dušikom, različitih aminokiselina i drugih pripravaka koji stimuliraju rast. Ono što je smrzlo je mrtvo i treba odbaciti – piše za agroklub dr. sc. Mato Drenjančević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

inspektori povukli spasiti od mraza
Ilustracija // Foto: Arhiva

Pri rezanju i tretiranju treba biti, kaže, oprezan s količinama dušika. Pretjerano korištenje može produžiti vegetaciju i usporiti dozrijevanje drva. To znači i veća šteta iduće godine u slučaju ranije, dugotrajnije i jače zime.

– Je li došlo do smrzavanja cvatova i ove godine i neće biti roda, to nikako ne znači da trebamo prestati sazaštitom od plamenjače, pepelnice i crne pjegavosti – ističe.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Mještani ogorčeni

Općina na nogama: Ne želimo smrad kompostane u svojim domovima, slat ćemo inspekcije da zaustavimo projekt

Vijest da će se u Imbriovcu, mjestu u općini Đelekovec, graditi nova kompostana na mjestu već postojeće, no s...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×