MONUMENTALAN OPUS

Muzej grada Koprivnice preuzeo bogatu ostavštinu Željka Kovačića iz Podravskih Sesveta

Nevjerojatnu građu ravnatelju Muzeja Robertu Čiminu predala je Kovačićeva supruga Terezija.

13:47h
0
Foto: Muzej grada Koprivnice

Muzej grada Koprivnice krajem srpnja svoj je fundus obogatio velikom ostavštinom Željka Kovačića iz Podravskih Sesveta, Podravca koji je, kažu, uistinu volio svoj kraj. Nevjerojatnu građu ravnatelju Muzeja Robertu Čiminu predala je Kovačićeva supruga Terezija.

Objasnili su kako je riječ o Ferdinandovčanu rođenom 1937. godine, a koji je preminuo 2015. godine. Čitav radni vijek proveo je u Podravskim Sesvetama gdje se više od 50 godina isticao u spisateljskom, kulturnom, prosvjetarskom, sportskom i etnografskom radu. Stvorio je bogatu zbirku od nekoliko tisuća predmeta. U njoj se nalaze stare narodne nošnje, zbirka sesvečkih preslica, kolovrati, škrinje, numizmatika, nakit, staro oružje te druga povijesna i arheološka građa.

– Od 1969. godine Kovačić je oživio rad Sekcije igara i starih pastirskih sportova u kojoj je sudjelovalo 130 članova svih uzrasta, a uslijed čega je bio začetnik u uvođenju starih narodnih sportova kao nove osnovnoškolske izvannastavne aktivnosti u Hrvatskoj. Ustrajnim radom to mu je 1976. godine donijelo vođenje olimpijade starih sportova kroz duge 22 godine, a isto nije ostalo nezapamćeno niti od predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Juana Antonija Samarancha s kojim se redovito dopisivao. Sve to autorovo istraživanje na kraju je pretočeno u knjigu Pastirske igre i športovi Podravskih Sesveta (2010.) – napisali su iz Muzeja grada Koprivnice.

Pisao je raznolike književne komade, od pripovjedaka i romana do igrokaza, pa čak i bilježio sesvečki govor. Neke od njegovih objavljenih knjiga su: Basne (1977.), Šege i navade Podravine (1989.), Priče i basne (1995.), Kratkopise I. i II. (1995. i 1998.), Sema nemremo vgoditi (1995.) i druge.

Tu nije kraj, jer se među preuzetim spisima nalazi građa koja čeka objavljivanje. Ostavljen je tako monumentalan opus javnosti nepoznatih kratkopisa ili aforizama pisanih izvornom starosesvečkom kajkavicom od nevjerojatnih 68 tisuća komada, a uz njih još mnoštvo pjesama te pripovijedaka i/ili novela poput one Nadnaravno u kojima prenosi osobne doživljaje s Bogom i nekim drugim onozemaljskim svijetom.

Foto: Muzej grada Koprivnice