25.7 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
MUZEJSKI FUNDUS

Muzeju grada Koprivnice ministarstvo dodijelilo 10 tisuća kuna za digitalizaciju oko 350 predmeta Zbirke arhitekture i urbanizma
M

Već su odabrani predmeti za ovogodišnju digitalizaciju, a riječ je o nacrtima građevina u užem centru Koprivnice.

Ne propustite

Muzeji su u vrijeme zatvorenih škola, trgovina i kafića uglavnom istaknute kao sigurne institucije, koje imaju kreativni potencijal i mogućnost osmišljavanja načina kako aktivno voditi promjene u društvu. Svojim programima oni se prilagođavaju novim uvjetima rada i života promišljajući nove modele i rješenja za čuvanje kulturne baštine te stvarajući nove načine kulturnog djelovanja.

Nakon svih izazova u 2020. godini potrebno je još uvijek držati mjere socijalne distance, ali istovremeno osnažiti kontakte s posjetiteljima i ustanovama. Već duže vrijeme ističe se i shvaća važnost provođenja digitalizacije muzejskih fundusa – od teksta, preko audio i video zapisa, sve do trodimenzionalnih objekata te se pokazalo nezaobilaznim u komunikaciji s posjetiteljima osobito tijekom izazovnih dana kakve smo iskusili u karanteni tijekom 2020. godine.

Danas muzeji više nego ikad koriste brojne mogućnosti suvremenih informacijskih tehnologija za kreiranje virtualnih izložbi i predavanja, interaktivnih edukativnih sadržaja koji će poticati na učenje kroz zabavu, te prezentiranje baštine kroz digitalni prikaz predmeta i pričanje priča. Muzeju grada Koprivnice je putem Javnog poziva Ministarstva kulture i medija nedavno dodijeljeno 10 000 kuna za digitalizaciju oko 350 predmeta iz Zbirke arhitekture i urbanizma, a posebnu dogradnju će digitalizirani nacrti doživjeti u javnoj dostupnosti preko platforme Digitalna baština Muzeja grada Koprivnice. Dio nacrta iz iste zbirke prošle je godine digitaliziran, a proces će se nastaviti i u budućnosti.

Već su odabrani predmeti za ovogodišnju digitalizaciju, a riječ je o nacrtima građevina u užem centru Koprivnice. Nakon postavljanja na spomenutu platformu predmeti će se moći pregledavati kako bi se koristili u stručnim i znanstvenim objavama, ali i za osobno istraživanje. Osim nacrta Digitalna baština Muzeja grada Koprivnice ponudit će i fotografije pojedinih zgrada, a planirano je i prikupljanje priča i sjećanja o svakoj lokaciji koja će u audio i transkribiranom obliku biti dostupna za učenje, a bit će prilagođene svim uzrastima i širokom krugu posjetitelja. Ovo je još jedan pokazatelj kako u doba globalne pandemije muzeji mogu svojim korisnicima biti mjesto zadovoljstva, nadahnuća te okruženje za učenje i doživljavanje, a nove prilike za to koprivnički će muzealci stvarati i u budućnosti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

4. NL BJ-KC-VT

Tehničar razbio Garić i osigurao titulu prvaka, Kloštrani uzeli sve u Legradu

Danas se odigralo pet utakmica 4. nogometne lige Bjelovar-Koprivnica-Virovitica, a uzbuđenja nije nedostajalo. Tehničar je igrao važnu utakmicu u Garešnici...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×