Na Ivanečkim kresovima mimohodom i folklornim programom domaćini i gosti promovirali svoje pjesme, plesove i običaje

Promovirana je poštanska marka s ivanečkim vezom, a poslije folklornih nastupa održana je revija i predstavljanje narodnih nošnji gostujućih društava.

0

U Koprivničkom Ivancu u subotu su održani 29. Ivanečki kresovi, folklorna manifestacija s tradicijom rođenom prije više od 40 godina.

Mimohodom ulicama Koprivničkog Ivanca u 17 sati i folklornim programom u 19 sati predstavili su se domaćini iz DIF-a Koprivnički Ivanec te gosti prigorski KUD Križevci, zagorski KUD Zavičaj iz Sračinca, međimurski KUD Fijolica iz Orehovice te iz Bosne i Hercegovine KUD Izvor iz Žabljka – Usore.

Promovirana je poštanska marka s ivanečkim vezom, a poslije folklornih nastupa održana je revija i predstavljanje narodnih nošnji gostujućih društava.

- Oglas -

Vezilje DIF-a priredile su izložbu radova s ivanečkim vezom i posjetiteljima prikazale umijeće izrade izvornog veza Koprivničkog Ivanca.

Ivanečki kresovi temeljeni su na izvornoj baštini Koprivničkog Ivanca i mali su fragment hrvatskih folklornih vrijednosti, ali svojim značajem opravdano očekuju zasluženo mjesto u mozaiku naše nacionalne kulture i folklorne baštine, kako bi se naslijeđe Župe Koprivničkog Ivanca sačuvalo od nestajanja, održalo živim i predalo dolazećim naraštajima.

Priredbu organizira Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec promovirajući tako pjesme, plesove, narodne nošnje i običaja svoje Župe, zavičaja, domovine i inozemstva. Ivanečki kresovi su važni za promicanje i čuvanje izvorne baštine Koprivničkog Ivanca, u prvom redu izvornog ivanečkog veza čije je umijeće izrade dio kulturnog nematerijalnog dobra Hrvatske.

Foto: Facebook

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime