7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Veliki potencijal

Na raspravi o Geotermalnom izvoru Križevčanka otvorena je mogućnost da se od Ine traži darovanje bušotine gradu
N

Ne propustite

Kao dio aktivnosti koje se provode u sklopu 5. Energetskih dana, u srijedu je održan i okrugli stol koji se odnosio na obnovljive izvore energije u kontekstu korištenja križevačkog geotermalnog izvora s nazivom “Geotermalni izvor Križevčanka -1 – Kako dalje?”.

U Maloj vijećnici Grada Križevaca sastali su se predstavnici Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, Regionalne energetske agencije Sjever iz Koprivnice, Geotermalne energije d.o.o. Zagreb i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

Sastanku je prisustvovao gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima, pozdravivši na početku sve sudionike okruglog stola.

Kao stručnjaci koji su dobro upoznati s ovim geotermalnim izvorom jer su sudjelovali u izradi različitih elaborata, predstavnici ranije nabrojenih tvrtki i ustanova, prezentirali su do sada poznate činjenice o ovom izvoru, počevši od geološkog profila bušotine INE NAFTAPLIN-a, preko rezultata svojstava vode iz bušotine, do mogućnosti i konkretnih prijedloga za njezinim ekonomskim iskorištavanjem.

Tako se na sastanku moglo čuti kako su istraživanja pokazala da je riječ o vodi s izvrsnim balneološkim svojstvima, a s temperaturom vode od oko 70 stupnjeva, nije dovoljno ekonomski isplativa za proizvodnju električne energije, no uz određena ulaganja koja nisu zanemariva, idealna je za zagrijavanje staklenika, kao i za grijanje obližnjih javnih i društvenih objekata poput škola i dvorane.

Obzirom da se INA više ne bavi ovakvim istraživanjima, bilo je govora o mogućnosti da se od INE zatraži darovanje bušotine jedinici lokalne samouprave, posebice obzirom da je INA u protivnom dužna izvršiti sanaciju iste, a taj se trošak može penjati i do 2 milijuna kuna.

Vlasnik zemljišta je Visoko gospodarsko učilište pa je i s tom institucijom potrebno urediti imovinsko-pravne odnose prije osmišljavanja i realizacije gospodarskog modela korištenja ovog geotermalnog izvora koji ima određeni potencijal.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

PRVI PUT U POVIJESTI

FOTO Budrovački vatrogasci organizirali Dan otvorenih vrata i dobili 11 novih članova

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz đurđevačkog prigradskog naselja Budrovac prvi put u svojoj povijesti DVD Budrovac organizirao je Dan otvorenih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×