Veliki potencijal

Na raspravi o Geotermalnom izvoru Križevčanka otvorena je mogućnost da se od Ine traži darovanje bušotine gradu

14:39h
0
Okrugli stol // Foto: krizevci.hr

Kao dio aktivnosti koje se provode u sklopu 5. Energetskih dana, u srijedu je održan i okrugli stol koji se odnosio na obnovljive izvore energije u kontekstu korištenja križevačkog geotermalnog izvora s nazivom “Geotermalni izvor Križevčanka -1 – Kako dalje?”.


U Maloj vijećnici Grada Križevaca sastali su se predstavnici Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, Regionalne energetske agencije Sjever iz Koprivnice, Geotermalne energije d.o.o. Zagreb i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

Sastanku je prisustvovao gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima, pozdravivši na početku sve sudionike okruglog stola.

Kao stručnjaci koji su dobro upoznati s ovim geotermalnim izvorom jer su sudjelovali u izradi različitih elaborata, predstavnici ranije nabrojenih tvrtki i ustanova, prezentirali su do sada poznate činjenice o ovom izvoru, počevši od geološkog profila bušotine INE NAFTAPLIN-a, preko rezultata svojstava vode iz bušotine, do mogućnosti i konkretnih prijedloga za njezinim ekonomskim iskorištavanjem.

Tako se na sastanku moglo čuti kako su istraživanja pokazala da je riječ o vodi s izvrsnim balneološkim svojstvima, a s temperaturom vode od oko 70 stupnjeva, nije dovoljno ekonomski isplativa za proizvodnju električne energije, no uz određena ulaganja koja nisu zanemariva, idealna je za zagrijavanje staklenika, kao i za grijanje obližnjih javnih i društvenih objekata poput škola i dvorane.

Obzirom da se INA više ne bavi ovakvim istraživanjima, bilo je govora o mogućnosti da se od INE zatraži darovanje bušotine jedinici lokalne samouprave, posebice obzirom da je INA u protivnom dužna izvršiti sanaciju iste, a taj se trošak može penjati i do 2 milijuna kuna.

Vlasnik zemljišta je Visoko gospodarsko učilište pa je i s tom institucijom potrebno urediti imovinsko-pravne odnose prije osmišljavanja i realizacije gospodarskog modela korištenja ovog geotermalnog izvora koji ima određeni potencijal.

čitam...