OTVARAJU NOVU FRONTU

Načelnik Novigrada u općini želi liječnika poput onog iz serije Život na sjeveru. Gradit će ordinaciju, a u zgradi će se stariji moći istuširati i oprati rublje

U Strategiji razvoja Općine Novigrad Podravski do 2027. godine na prioritetno mjesto stavljen je projekt poboljšanja zdravstvene i socijalne usluge. Projekt se planira provesti u dvije etape.

11:05h
0
Mjesto gdje će niknuti zdravstvena i stomatološka ambulanta u Novigradu

Kao što je načelnik Novigrada Podravskog Zdravko Brljek ovih dana najavio, u njegovoj se općini otvara nova radna fronta.


U Strategiji razvoja Općine Novigrad Podravski do 2027. godine na prioritetno mjesto stavljen je projekt poboljšanja zdravstvene i socijalne usluge. Projekt se planira provesti u dvije etape.

Tri su mjeseca bez liječnika

– Prva etapa traje već nekoliko mjeseci. Surađujemo s Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije u rješavanju problema osiguravanja što je moguće trajnijeg i stalnijeg, a u idealnom slučaju stalnog, liječnika ili liječnice u našoj Zdravstvenoj ambulanti – pojasnio je Brljek.

Naime, stanovnici Novigrada Podravskog već su tri mjeseca uskraćeni za uslugu primarne zdravstvene zaštite pa k općem doktoru putuju u Koprivnicu, a iz razloga što je liječnica koja je do tada radila u ambulanti, otišla na drugo radno mjesto.

– Nije tu bilo nikakvih nesporazuma. Sve je bilo korektno odrađeno. Liječnica je mlada, putovala je k nama gotovo dvije godine, a onda joj se ponudila bolja poslovna prilika u gradu – pojašnjava Brljek te dodaje kako je na prošlom natječaju, koji je raspisao Dom zdravlja, jedina zainteresirana kandidatkinja na kraju odustala.

Grade novu, modernu ambulantu
Zdravko Brljek
Zdravko Brljek // Foto: Ivan Brkić

– Vjerujemo da će se na novi natječaj javiti zainteresirana osoba jer od strane Općine nudimo odmah nužno uređenje stana iznad ambulante ili stana u sklopu zgrade pored parka pod lipama koji su u općinskom vlasništvu. U narednom periodu planiramo izgradnju nove i moderne Zdravstvene ambulante i stambenog prostora u središtu Novigrada, preko puta crkve, u dvorištu starog objekta u kojem je nekad bila smještena banka, a koji će se ukloniti – najavljuje Brljek koji kaže kako je spomenuti projekt bio dio njegovog izbornog programa kojim je osvojio načelnički mandat.

– U prijašnjim mandatima najavljivano je da će se tu graditi poslovna zgrada u koju bi se smjestila neka prodavaonica i premjestili općinski uredi. Smatramo da to nije rentabilno jer prodavaonice već imaju svoje prostore, a općinski uredi neka ostanu gdje se i sada nalaze. Za novu zgradu planiramo drugačiji sadržaj. U prizemlju bi bio prostor za modernu zdravstvenu i stomatološku ambulantu, a u potkrovlju stambeni prostor za medicinsko osoblje. Kvadrati koji preostanu prema uvjetu postotka izgrađenosti građevinske parcele namijenit će se za takozvani Dnevni boravak starijih osoba – kaže načelnik.

Starije osobe koje žive u teškim uvjetima imat će okupljalište

Prostor koji planira izgraditi i dati na korištenje svojim mještanima u poodmakloj dobi već sad ima potencijalne korisnike. Brljek kaže kako je na području Općine 300-tinjak starijih osoba koji žive u teškim uvjetima i neimaštini. Ideja je da prostor u samom centru Novigrada postane njihovo buduće okupljalište u kojem će im se nuditi piće i hrana po subvencioniranim cijenama od strane općinskog proračuna.

– Starije osobe s područja općine ovdje će moći popiti čaj za primjerice 50 lipa ili pojesti obrok za 4 kune, razliku će pokrivati Općina. Naravno, bit će to prostor u koji će moći svraćati i ostali, popiti piće, pojesti, gledati televiziju, no ostali će usluge plaćati po punim cijenama. U prostoru smo planirali i dio u kojem bi postavili perilicu rublja gdje će moći oprati hlače, kaput, a istovremeno se i istuširati. Imamo puno starih, a bit će ih sve više. Ovakav je prostor potreba današnjice – kaže Brljek.

Liječniku osim stana, nude 5000 kuna mjesečno

Ipak, u prvom planu novigradskom načelniku je riješiti pitanje općeg liječnika.

– Nezgodno je pogotovo u ovo vrijeme da nemamo liječnika u Općini. Ovo su požarne mjere. Onom tko bude zainteresiran za doći k nama, nudimo odmah i stan koji je moguće kroz deset dana dovesti do faze useljenja. Želimo doktora koji će živjeti s nama, uklopiti se u zajednicu, jer se tako puno brže i kvalitetnije gradi odnos i povjerenje. Baš poput onog liječnika (Joea Fleischmana op.a.) u seriji Život na Sjeveru. Isti liječnik te porodi, da ti prvo cjepivo, prati te kao osnovnoškolca, srednjoškolca, a onda porodi i tvoju djecu. Tako nešto nama treba. Spremni smo čak i na još jednu dodatnu mjeru. Budući da godišnje na račun nogometnog kluba izdvajamo velika sredstva kako bi neki trčali za loptom, onda je vrijedno izdvojiti i za nekog tko će brinuti o zdravlju naših ljudi dodatno osigurati 5.000 kuna mjesečno – pojasnio je Brljek u nadi da će ova vrsta “stimulansa” biti dovoljan i kvalitetan mamac za nekog od liječnika opće prakse.

čitam...