Načinjena lista mjesta za volontiranje u Koprivnici

08:40h
0
120926-mak01

Udruga mladih MAK iz Koprivnice održala je u petak tribinu o volonterizmu, u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira, pod geslom Volontiraj, budi promjena! Tribina je okupila više od 1000 volontera u stotinjak gradova, u raznim akcijama obilježavanja Dana mira.

120926-mak02
120926-mak03

Između ostalih, gost tribine bila je Ružica Evačić, predsjednica udruge volontera Rad na dar te je pričala je o iskustvima čak 104 volontera pod okriljem te udruge, koji su volonterizam prihvatili kao način života.

Napravljena je i Lista mjesta za volontiranje u Gradu Koprivnici, koja će se osvježavati s novim lokacijama. Na popisu su Liga za borbu protiv raka, Dom za djecu Svitanje, Udruga slijepih županije, Obiteljski centar, Dom za starije i nemoćne osobe, manifestacije Turističke zajednice Koprivnice, Azil za napuštene životinje, Crveni križ, Udruga M:A:K. Ako netko želi volontirati na nekom od tih mjesta, može poslati mail na makulture@gmail.com, a članovi udruge će proslijediti ponude.

Zaključeno je da je broj volontera u Hrvatskoj još uvijek premalen, ali raste, dok zapad Europe ima ustaljenu i uobičajenu praksu volontiranja.

Ujedno je jasno je objašnjena definicija volonterizma koju ljudi danas olako ili krivo shvaćaju; Volonterstvo je neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci dobrovoljno doprinose dobrobiti svoje zajednice. Volontiranje je dio povijesti gotovo svake kulture i počiva na ideji da globalno ne završava nego tek počinje s lokalnim. Volonteri igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku razvijenih zemalja i u zemljama u razvoju i unutar programa za humanitarnu pomoć, tehničku suradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokracije.

čitam...