26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Nadan Vidošević: Svi smo krivi za krizu u Hrvatskoj
N

Ne propustite

Predsjednički kandidat Nadan Vidošević boravio je danas prije podne u sklopu obilaska Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici.

Na konferenciji za novinare na temu “Hrvatska-kako dalje” je na traženje novinara da komentira afere u Podravki kazao da su obavještajne službe morale znati što se u toj tvrtki događa, jer je ona jedan od stupova Hrvatskog gospodarstva:

– Podravka je dokaz da država nema dugoročnu strategiju razvoja, a problemi su nastali kad se njezina Uprava počela petljati u vlasničku strukturu. Nije bilo sustava nadzora njezinog rada, niti joj je država kao najveći pojedinačni vlasnik jasno rekla što da radi. Inače, pravo je čudo da Podravka uopće postoji, jer je preživjela 15 godina tragične i protuindustrijske fiskalne politike, tijekom kojih su svi hrvatski tvrtki poskupjeli čak šest puta – rekao je Vidošević i naglasio da će Podravka zbog projekta uključivanja domaće radne snage u svoju proizvodnju biti pokazatelj napretka domaćeg gospodarstva.

Vidošević je izdvojio da su predstojeći predsjednički izbori obilježiti idućih deset godina razvoja Hrvatske te da je trenutak iznimno ozbiljan zbog ovogodišnjeg šest postotnog pada ekonomskog rasta države.

– Hrvatska ne može platiti ni lipu kamata na vanjske dugove, do kraja rujna ove godine smo izgubili 49 tisuća radnih mjesta, a u posljednjih godinu dana više od 70 tisuća radnih mjesta, od kojih 30 tisuća samo u prerađivačkoj industriji. Tvrdnje da ekonomija nije područje rada predsjednika Republike su smiješne, jer politiku oblikuje ekonomija, a na tom je području Hrvatska jako ugrožena zbog nedostatka kapitala. Predsjednik je prvi čovjek u diplomaciji, obavještajnoj službi i vojsci, a to znači da diplomaciju koristi za stvaranje međunarodnih gospodarskih veze radi prodaje roba i usluga, da 90 posto rada obavještajne službe stavi u službu borbe protiv industrijske špijunaže, šverca, praćenje tokova novca i slično, a vojsku pretvori u generatora razvoja domaćeg gospodarstva.Snimio: Marijan Sušenj

Hrvatska je, tvrdi Vidošević , u posljednjih 13 godina potrošila 80 milijardi eura, 30 milijardi eura prihodovanih privatizacijom nije vraćeno u HBOR za otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje industrije i druge projekte, a vanjski dug iznosi 38 milijardi eura i ne otplaćuje se. Uz to, potrošeno je 15 milijardi eura doznaka građana u inozemstvu. Vidošević kaže da je zbog nabrojenog sada nužan temeljiti zaokret u radu i razmišljanju, da je jedino rješenje zajednički rad te da je unatoč svim negativnim trendovima optimističan:

– Pobijedili smo u Domovinskom ratu, spektakularno izveli vojne akcije Bljesak i Oluju i nebrojeno puta pokazali da smo veliki narod. Hrvatska sada ima industriju slabiju nego 1985. godine, no imamo ljude, cestovu, željezničku i drugu infrastrukturu, luke, plin, naftu, zemlju i druge resurse za razvoj. Hrvatska je jedina država u Europi koja ima pet klimatskih zona i u svim zonama beskrajne zalihe vode. Na žalost, uz Albaniju imamo najmanje navodnjavanih površina u Europi i čak 47 posto zemljišta koje se vodi kao šumsko. Šume je, u stvari, svega 20 posto, a ostatak je zapuštena zemlja, no ako krenemo s navodnjavanjem i obrađivanjem 27 posto zapuštenih površina te uz burzu roba i druge mehanizme regulacije tržišta možemo riješiti puno problema.

Za kriminal u Hrvatskoj predsjednički kandidat tvrdi da je postao sustav, korupcija je postala stil života, a birajući ljude koji su nas vodili na svim razinama u posljednjih 20-ak godina svi smo preuzeli dio odgovornosti za situaciju u kojoj se država sada nalazi. Vidošević je nakon boravka u Koprivnici produžio u Novigrad Podravski te u Đurđevac, gdje se susreo s građanima.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

KAMPANJA PRI KRAJU Pogledajte što od izbora očekuju kandidati iz Podravine i Prigorja

Danas je zadnji dan izborne kampanje, sutra je već izborna šutnja. Kandidati rezimiraju učinjeno te pozivaju birače da izađu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×