„Nađi razliku…koje nema“ važan projekt za osobe s invaliditetom

15:21h
0
Konferencija za novinare udruge Bolje sutra: Božidar Vrabelj, Renata Glavica i Marija Mraz

Projekt pod nazivom „Nađi razliku…koje nema” je predstavljen javnosti na konferenciji za novinare, a riječ je o prijektu koji provodi koprivnička Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra u suradnji s partnerima.


Riječ je o projektu koji se provozi od 1. siječnja 2013. do 25. kolovoza 2014. godine, a on je odobren na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Nositelj projekta je sama udruga Bolje sutra, a za njegovo joj je provođenje odobren iznos od 100.000 kuna.

Partneri u projektu su Osnovna škola „Braća Radić”, Koprivnica – Područna škola Kunovec te Općina Koprivnički Ivanec, dok su njegovi glavni ciljevi stjecanje znanja i vještina u području ljudskih prava te demokratskoga građanstva, kao i povećanje senzibilnosti prema osobama s invaliditetom kod osnovnoškolaca u Koprivnici.

– Specifični je cilj projekta proširiti znanja i sposobnosti učenika osnovnoškolskog uzrasta o različitosti i sposobnosti prihvaćanja različitosti, kao i stvarati uvjete za društvo jednakih mogućnosti za sve, pravo na život u zajednici s pravima i obavezama te manju izloženost diskriminaciji i mogućem zlostavljanju. Želja nam je i senzibilizirati lokalnu zajednicu o potrebama, ali i poticati socijalne uključenosti osoba s invaliditetom – istaknula je Renata Glavica, voditeljica projekta i učiteljica u Kunovcu.

Dodala je i kako su direktni korisnici obuhvaćeni projektom učenici osnovne škole od petog do osmog razreda Područne škole Kunovec, točnije 81 učenik.

– Učenici ne posjeduju dovoljno primjenjivog znanja i vještina u području ljudskih prava i demokratskoga građanstva te o invaliditetu. Tako da je informiranost i edukacija o kršenju prava osoba s invaliditetom ovdje primarna – kazala je Glavica te dodala kako su korisnici ujedno i osobe s invaliditetom.

Indirektni su korisnici opća populacija građana, obitelji direktnih korisnika, roditelji, braća, bake, djedovi i šira obitelj, građani Koprivnice, što broji oko 3.000 osoba.

Osnovne aktivnosti koje će se provoditi tijekom projekta su radionice, E-BILTEN, Info štand, kulturno-umjetničke i literarno glazbene aktivnosti, jednodnevni seminar u Koprivnici, dvodnevni seminar u Zagrebu, edukativno putovanje, Okrugli stol te modna revija, ali i radio emisije.

– Očekujemo kako će provođenjem projekta korisnici dobiti informacije o ljudskim pravima i demokratskom građanstvu od kompetentnih stručnjaka. Steći će nova znanja i vještine, naučiti osnove demokratskog građanskog odgoja. Povećat će se uvjeti za neovisno i samostalno življenje korisnika, razina informiranosti i osviještenosti učenika o ljudskim pravima, demokratskom građanstvu te potrebama osoba s invaliditetom – rekla je Glavica o rezultatu koji se očekuje po završetku projekta, a kao jedan od rezultata izdvojila je i višu razinu senzibiliteta za različitost.

Svoje mišljenje o projektu iznio je i načelnik općine Koprivnički Ivanec Božidar Vrabelj.

– Drago mi je da je naša Općina partner u projektu Pronađi razliku…koje nema, a posebno što su u njega uključeni učenici PŠ Kunovec. Mi ćemo sa zadovoljstvom podržati projekt i smatramo da takvih aktivnosti treba i više u našem društvu, kako bismo razvili upravo taj senzibilitet prema onima koji to očekuju i potrebuju od nas – istaknuo je Vrabelj, kojem je predsjednica udruge Bolje sutra Marija Mraz zahvalila što je upravo Koprivnički Ivanec jedna od rijetkih općina koja je senzibilizirana na potrebe osoba s invaliditetom.

– Činjenica da je inicijativa za projekt došla iz škole je vrlo značajna, jer se mi kao udruga djelujući u ovoj lokalnoj zajednici uglavnom moramo jako pomučiti da nađemo partnere i suradnike te da ih uvjerimo da su naša aktivnost i ideje koje provodimo jako, jako važni – dodala je za kraj predsjednica udruge Mraz.

čitam...