9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
GRADSKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Nagradu za životno djelo će dobiti Željko Kožarić – Mrvica, nogometnom stručnjaku Petru Šegrtu zlatna plaketa sveti Juraj
N

Dobitnici povelja grada Đurđevca su: Renata Kovačić, Ljubica Dobravec, Krunoslav Kranjec i Nada Kožar

Ne propustite

Gradski vijećnici donijeli su odluku o ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja grada.

Nagradu za životno djelo će dobiti Željko Kožarić – Mrvica i to za dugogodišnji angažman u razvoju kulture i turizma te promicanju ugleda grada Đurđevca.

Jedan je od osnivača i članova uređivačkog kolegija književnog časopisa „Podravska gruda“ koji je 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća izlazio u Đurđevcu.

U suradnji s đurđevačkim slikarom Perom Topljakom – Petrinom izdao je grafičko – poetsku mapu „Gorički kipec“ te s koprivničkim slikarom Ivanom Andrašićem grafičko – poetsku mapu „Jesensko doba“. Napisao je zbirke stihova pod nazivom „Rime podravskog trubadura“ te „Buka tišine“.

Željko Kozarić Mrvica // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Kao djelatnik Radio Đurđevca počeo je pisati primijenjenu poeziju za uglazbljivanje. Surađivao je s brojnim skladateljima, kao što su Kemal Monteno, Siniša Doronjga, Marijan Jergović, Vlado Smiljanić, Vladimir Kočiš, Branko Meglajec, Dubravko Češnjak, Miroslav Navračić, Hrvoje Majić i Željko Grahovec, a pomalo i sam sklada. Član je Hrvatskog društva skladatelja. Autor je glazbe i stihova nekolicine podravskih pjesama, kao što su: Ja sam rođen u ravnici, Volim kad se jutrom budiš, Podravska zvona, Štefica, Jesensko doba, Majka Podravka te Međašice.

Višegodišnji je aktivni sudionik uprizorenja Legende o Picokima u kojoj više od 30 godina igra lik Kapetana grada. Inicijator je, pisac scenarija i aktivni sudionik županijske turističke manifestacije „Velika martinjska špelancija“. Nekoliko desetljeća protagonist je obilježavanja i njegovanja tradicijskih vinogradarskih običaja i vinogradarskih svetaca – Vincekovo, Bartolovo i Martinje.

Četiri godine aktivno je sudjelovao u organizaciji dječjeg festivala „Kukuriček“. Bio je aktivni član kazališne sekcije KUD-a Petar Preradović, Gradskog kazališta Đurđevac te Foto kino kluba Drava. Ustrajno radi na promociji zavičajnih vrijednosti, čuvanju kajkavskog jezika i predstavljanju dometa podravske kulture u svim njenim segmentima.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Jedan od osnivača i aktivni član Udruge sveti Juraj u Đurđevcu. Pokretač je i idejni začetnik „Jurjevskih dječjih igara“ koje se već nekoliko godina održavaju u suradnji s Osnovnom školom Đurđevac, te streličarskog turnira za Trofej svetog Jurja kao i Memorijalnog streličarskog turnira „Franjo Golubić – Gugi“ na kojima sudjeluju streličari iz cijele Hrvatske.

S nekolicinom najaktivnijih članova Udruge svetog Jurja osmislilo je skraćeni kostimirani scenski prikaz Legende o Picokima s glasnim pucnjevima, te zabavne srednjovjekovne animatorske igre za djecu i odrasle. Te turistički funkcionalne aktivnosti koje prvenstveno njeguju nematerijalnu kulturnu i povijesnu baštinu rezultirale su oduševljenjem više od 20.000 malih i velikih posjetitelja unazad nekoliko godina.

Petar Šegrt//Foto: ustupio Petar Šegrt

Zlatne plakete sveti Juraj će dobiti nogometni stručnjak Petar Šegrt za promicanje ugleda grada Đurđevca u zemlji i inozemstvu, Eleonora i Miljenko Grgac za dugogodišnji društveni angažman te tvrtka Bistra za doprinos razvoju gospodarstva.

Dobitnici povelja grada Đurđevca su Renata Kovačić za iznimne rezultate postignute na području odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi te likovne umjetnosti, očuvanja kulturne baštine i ekologije uz 25 godina društvenog rada, Ljubica Dobravec za čuvanje tradicijske baštine i obogaćivanje društvenog života, dobrovoljni darivatelj krvi Krunoslav Kranjec za plemenitost i humanost te Nada Kožar za dugogodišnji uspješan rad u Osnovnoj školi Đurđevac i Udruzi Malo drvo Đurđevac, kao i rad s mladima, požrtvovnost i profesionalnost.

Javna priznanja će dobitnicima biti uručena 23. travnja na svečanoj sjednici u povodu Dana grada.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×