16.8 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
gradsko vijeće

Nagradu za životno djelo dobiva Marijan Ružman, pogledajte tko su ostali laureati grada Đurđevca
N

Ne propustite

Prva točka današnjeg dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Đurđevca, posljednje prije Dana grada, bila je donošenje Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Đurđevca.

Izostalo je priznanje za počasnog građanina, za kojeg ove godine nije bilo prijedloga, a dobitnik nagrade za životno djelo je Marijan Ružman.

Javno priznanje Zlatna plaketa Sveti Juraj dodjeljuje se Mati Zemanu, umjetničkom fotografu koji zauzima značajno mjesto na hrvatskoj fotografskoj sceni. Jedan je od najuspješnijih članova Foto-kino kluba „Picok“ iz Đurđevca i počasni član Udruge Peski Art iz Đurđevca. Prije 40 godina počeo se je intenzivnije baviti fotografijom, a na izložbama umjetničke fotografije u zemlji i svijetu uspješno sudjeluje već 35 godina.

Zatim ide u ruke Danici Nikša koja je rođena je 1943. u Đurđevcu, u obrtničkoj obitelji i kroz cijeli svoj radni i životni vijek nesebično je pomagala potrebitima. Iako njezin životni put nije bio lagan, uvijek je našla vremena i mogućnosti za pomoć pojedincima, obiteljima, ali i sportskim društvima te u vrijeme Domovinskog rata za pomoć povratnicima s ratišta te izbjeglicama iz drugih krajeva Hrvatske.

Stjecajem okolnosti u potrazi za boljim ekonomskim prilikama otišla je na rad u inozemstvo te je radila u velikom trgovačkom poduzeću u kojem je provela 13 godina. Zbog starih i nemoćnih roditelja vratila se u Đurđevac, gdje je otvorila u to vrijeme poznati i renomirani Cafe bar „Fijaker“ i postala nadaleko poznati ugostitelj s pet zaposlenih djelatnica. U to su se vrijeme mnoge obiteljske svečanosti, poput krštenja, vjenčanja, zaruka, rođendana, obljetnica, ali i društvene svečanosti, obilježavale u Caffe baru „Fijaker“.

Priznanje se dodjeljuje i Sveučilištu Sjever. Zahvaljujući Sveučilištu Sjever i otvaranju studija u Đurđevcu, Grad Đurđevac se nalazi na karti sveučilišnih gradova. Godine 2021. Sveučilište Sjever u prostoru Poslovnog centra u Đurđevcu na drugom katu otvorilo je preddiplomski stručni studij „Računarstvo i informatika“, koji osposobljava studente za izuzetno dinamično područje tehnološkog razvoja te po godini upisuje oko 30 studenata.

Foto: Ivan Balija
Marijan Ružman // Foto: Ivan Balija

Dobitnik priznanja Nagrade za životno djelo je Marijan Ružman. Od 1981. godine živi u Đurđevcu. Odlikovan je medaljama „Bljesak“ i „Oluja“. Primio je i Spomen značku Ministarstva unutarnjih poslova RH. Aktivno je uključen u javni i društveni život Grada Đurđevca, a osobito se istaknuo u razvoju turizma, u kojem je ostvario značajne rezultate, po čemu je poznat i izvan naših regionalnih granica. Pokazao je istančani smisao za prepoznavanje lokalnih vrijednosti, koje pretače u manifestacije i uspješno ih brendira.

Između ostalog, pripada mu zasluga za organizaciju scenskog uprizorenja Legende o Picokima, koja je od svečanosti lokalnog karaktera postala atraktivna priredba na otvorenom i scenski spektakl koji u Đurđevac privlači tisuće posjetitelja. P

Za vrijeme njegova mandata na dužnosti predsjednika Turističke zajednice, podignuta je ljestvica turističke ponude i usluga u Gradu Đurđevcu.

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca ide u ruke Đurđici Franjić koja je rođena je 1955. godine u Kozarevcu. Od rane mladosti živi, radi i djeluje u Đurđevcu.

Svoje prve slikarske radove izrađuje krajem šezdesetih godina tehnikom ulja na staklu, a intenzivnije umjetničko stvaranje i rad te nadahnuće i potrebu za novim slikarskim izazovima dogodilo se je početkom devedesetih godina, kada mijenja slikarsku tematiku, način i tehniku slikanja. Sve više radi uljem na platnu, pastelom i akvarelom slikajući pretežno pejzažne prizore podravskih krajolika, mrtve prirode plodova podravske ravnice, cvijeća, a naročito od tada u svoje likovne radove uvrštava motiv pijetla, kao simbola i prepoznatljivog motiva Đurđevca. Pored slikarstva bavi se i kreativnim radom oslikavanja staklenih i drugih predmeta koristeći i reciklirajući razne materijale.

Isto priznanje dobit će i Udruga Sveti Juraj, neprofitna je organizacija kojoj je primarni cilj njegovanje i prezentacija kulturno povijesne baštine Đurđevca. U recentno vrijeme Udruga je proslavila svoju desetu godišnjicu postojanja i produktivnog rada. Sa svojih 30-tak članova, Udruga svake godine realizira aktivnosti i gostovanja od se izdvajaju:

Otići će i u ruke Udruzi gerontodomaćica Susret koja je osnovana na inicijativu nekoliko članica koje su prepoznale važnost i potrebu za humanitarnim radom kroz pružanje pomoći najpotrebitijim članovima našega društva, starima i nemoćnima te osobama s invaliditetom, a prethodno su radile kao gerontodomaćice u sklopu programa „Zaželi“, kojega je provodio Grad Đurđevac i Udruga Mali princ iz Đurđevca.

Javno priznanje dobiva i Trgovačko društvo KTC d.d. KTC supermarket u Đurđevcu poslovao je punih 13 godina, a krajem 2022. godine u neposrednoj blizini starog supermarketa otvoren je potpuno novi suvremeni trgovački centar, u čijem se sastavu nalazi supermarket na 1200 m2, benzinska postaja i caffe bar. Prostor supermarketa je moderno uređen i prilagođen najvišim trgovačkim standardima, a kao dodatna ponuda za potrošače otvorena je benzinska postaja i moderan caffe bar s terasom. Pored navedenog, na staroj lokaciji KTC supermarketa početkom 2023. otvorena je suvremena poljoljekarna s vrtnim centrom. Ukupna investicija u Đurđevcu iznosila je 4,5 milijuna eura, a tvrtka u Đurđevcu zapošljava 44 djelatnika.

Poveljom Grada Đurđevca razveselit će se i Marica Lacković, članica je Kluba žena Đurđevac. Uz svoj redovni posao, pomagala je samačkim i staračkim domaćinstvima, te slijepim osobama. Kuhanje i vrtlarstvo, posebice uzgoj ljekovitog bilja, njeni su odabrani hobiji. Uz to, održava tradiciju vezenja, karakterističnu za naš zavičaj. Bavi se izradom goblena, vezenjem, heklanjem, zlatovezom i izradom tapiserija. U svemu tome je uspješna i zapažena na grupnim amaterskim izložbama u cijeloj regiji.

Posljednja, ali ne i najmanje važna je Strukovna škola Đurđevac u kojoj se trenutno se kroz 30 razrednih odjela školuje 529 učenika u 16 zanimanja. Kadrovskim potencijalom Strukovna škola Đurđevac sposobna je odgovoriti izazovima modernog školstva i reformi koje se već provode. Dokaz tome može se naći u brojnim projektima i aktivnostima koje škola provodi izvan redovnih programa obrazovanja, a opet s ciljem unapređenja znanja i vještina učenika u zanimanjima za koje se školuju.

Priznanja će biti dodijeljena na Svečanoj sjednici povodom Dana grada.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

To je to

Tko ima bolji stil? Ove dvije zgodne frendice očaravaju, svaka ima svoj tajni adut

Zgodne frendice na špici su ovog vikenda privukle pozornost svojom bezbrižnom elegancijom. Kad bi morali i birat čiji nam se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×