7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Galerija Hlebine

Naivna slikarica Dragica Lončarić predstavlja svoje stvaralaštvo povodom Dana žena
N

Izložit će se 35 umjetnina iz autoričina privatnog vlasništva te fundusa Muzeja grada Koprivnice koje pokrivaju razdoblje od 1969. do 2009. godine.

Ne propustite

Ove godine ususret Međunarodnom danu žena Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama predstavit će jednu aktivnu (naivnu) slikaricu.

Ova praksa započela je skupnim predstavljanjem ženskog stvaralaštva u 2018. godini, a nastavila se samostalnom izložbom Dragice Belković prošle godine. Ove subote, 7. ožujka s početkom u 18 sati u Galeriji će se predstaviti presjek naivnog stvaralaštva Dragice Lončarić pod nazivom Svjetlosni akcenti // Djelić svijeta u odbljesku svjetla. Izložit će se 35 umjetnina iz autoričina privatnog vlasništva te fundusa Muzeja grada Koprivnice koje pokrivaju razdoblje od 1969. do 2009. godine.

Dragica Lončarić dijete je Hlebina, odrastajući u vrijeme kad Hlebinska škola uzima najveći zalet i kreće strelovitom uzlaznom putanjom. Slikarskim putem kreće koračati vrlo mlada, boje i kistovi paleta su njena djetinjstva. Zabilježeno je da slika od 11. godine, a izlaže već dvije godine kasnije. Krajem 1970-ih formirala je vlastitu osebujnu poetiku, dotad neviđenu u okvirima Hlebinske škole, a temeljenu uglavnom na prikazima pejzaža. Pejzaži ogrnuti u tamne game smeđih ili plavičastih tonova ističu se izraženim luminizmom u predjelu neba. Vremenom će se prikazi ravničarskog pejzaža sve više „povlačiti“ pred nebeskim svodom koji preuzima prevlast u kompoziciji. Nebo je poput morske bonace – mirno, ali tmasto, čak i zlokobno, a u isto vrijeme uskomešano, razigrano, uskovitlano okruglastim oblacima koji se rasplinju i nestaju. A sve zavisno od raspoloženja kojim upravlja osvjetljenje. Riječ je o prizorima koji intrigiraju, privlače, pozivaju na interakciju i reakciju. Pozivaju u svijet kontemplacije, posvećenosti i smiraja, u svijet u kojem ugođaj nadvladava materiju.

O autorici:

DRAGICA LONČARIĆ rođena je 25. lipnja 1956. godine u Hlebinama, kao druga od troje djece majke Ane (rođ. Mađerić) i oca Zlatka. Od 1963. do 1971. pohađa osnovnu školu u Hlebinama, a 1967. nastaju prve slike. U tehniku slikanja na staklu upućuje ju Tereza Posavec–Dolenec, a prvi puta izlaže 1969. godine u Trebnju. Od 1971. do 1976. godine pohađa Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, smjer unutrašnje arhitekture. Od 1977. usustavljuje svoj stil i postaje profesionalni slikar okrenuta pejzažnoj motivici u tamnoj gami s osebujnim luminizmom. Godine 1980./82. sve sažima na bitno, ukida naraciju, pejzaž postaje glavni nosioc napetosti slika, usredotočuje se na ugođaje, melankolične sadržaje, duktus postaje sve slobodniji i vidljiviji. Krajem 1980-ih slika rasvjetljava paletu i slika uglavnom akvarele kojima nastavlja fluidne i nježne forme da bi se početkom 21. stoljeća vratila figuraciji kroz hipertrofirane cvjetne detalje naslikane uljem na platnu. Do sad je ostvarila više od 35 samostalnih izložbi te mnoštvo skupnih u zemlji i inozemstvu. Od 1972. član je likovne sekcije Podravka ’72., a od 1974. Društva naivnih umjetnika Hrvatske. Osim toga, članica je i Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Pejsaž, 1984., ulje/staklo, 350×300 mm, vl. Muzej grada Koprivnice, MGK-HLB-214 (foto: I. Brkić)
Podravina, 1999., ulje/staklo, 400×500 mm, vl. autorica (foto: I. Brkić)
Plakat za izložbu (izrada: Bogadigrafika, Koprivnica)
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Optužnica

Kupio 5,3 kilograma ilegalnog duhana, može i do godinu u zatvor!

Čak i godinu dana zatvora može dobiti jedan 55-godišnjak kojeg je policija "ulovila" u kupnji ilegalnog duhana. Osim što...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×