Najavljen snijeg – podsjetimo se prometnih pravila za vrijeme zimskih uvjeta

10:18h
0
Foto: Arhiva

„Sveta Kata, snijeg na vrata” poznata je narodna poslovica koja se vrlo često pokazuje kao vrlo točna. Tako nam i ove godine meteorolozi već za danas 25. studenoga, kada se obilježava imendan svih Katarina i Katica, najavljuju snježne oborine i u koprivničkom kraju. Tom su nas prigodom službenici Policijske uprave koprivničko križevačke podsjetili na prometna pravila za vrijeme zimskih uvjeta na prometnicama te na što sve moramo obratiti pažnju kada je u pitanju promet zimi.

Zimski uvjeti na cestama, prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

– Za pravnu ili fizičku osobu,obrtnika, ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom predviđena je kao sankcija novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Za vozača koji u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama upravlja vozilom bez zimske opreme predviđena je novčana kazna u iznosu 700 kuna – upozoravaju policijski službenici.

Podsjećaju da su vozači motornih vozila obvezni prije uključivanja u promet očistiti  zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Za vozača koji svoje motorno vozilo nije očistio od snijega i leda predviđena je novčana kazna od 700 kuna.

Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Za autobuse zimska oprema podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Posebno je upozorenje da se na vozila ne smiju postavljati gume s čavlima.

Kako pripremiti vozilo za zimu?

Zimski dio godine karakteriziraju niže temperature tijekom dana i češće vremenske oborine (kiša, ledena kiša, snijeg), a što se negativno odražava na stupanj sigurnosti u cestovnom prometu, jer otežava normalno odvijanje prometa. Prilikom pripreme vozila za zimu i zimske uvjete na cestama potrebno je obaviti pregled vozila kako bi se utvrdilo da li postoje neke nepravilnosti na vozilu koje je potrebno otkloniti. Na vozilo treba staviti zimske gume ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i pripremiti lance za snijeg, treba provjeriti stanje akumulatora i po potrebi ga zamijeniti.

– Provjerite stanje rashladne tekućine (antifriza) i prohodnost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla, u vozilo stavite kablove za pomoć pri paljenju vozila (tzv. kleme), provjerite stanje brisača stakala i ukoliko su oštećeni zamijenite ih novima, kako bi mogli dobro čistiti stakla od snijega i kiše, u vozilo stavite strugalicu za led, metlicu za čišćenje snijega i sredstvo za odleđivanje brava i stakala. ukoliko idete na duži put obavezno napunite spremnik za gorivo – podsjetili su policajci i na sitnice koje se mogu lako smetnuti s uma.

Recept za sigurnu vožnju zimi?

Glavni recept za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima na cesti je povećan oprez uz nježnije i odmjerenije pokrete, kako upravljačem vozila (volanom) tako i na papučici gasa i kočnice. Prilikom vožnje na kolniku prekrivenom snijegom i ledom potrebno je prije početka vožnje s vozila skinuti sav snijeg i led, kako bi se spriječilo padanje snijega na vjetrobranska stakla, omogućila dobra vidljivost ceste te osigurala dobra uočljivost vozila. Važno je prilagoditi brzinu kretanja uvjetima na cesti – smanjiti brzinu kretanja i povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu.

Valja podsjetiti vozače i da smo u periodu godine kada je obavezno imati upaljena dnevna ili kratka svjetla na motornom vozilu. A da bi što sigurnije došli do željenog cilja, zimi bi trebalo izbjegavati pretjecanja vozila, izbjegavati iznenadna zaustavljanja – papučicu kočnice koristite nježno ili će doći do blokiranja kotača.

– Ukoliko dođe do zanošenja vozila na cesti nemojte kočiti, već lagano otpustite gas. Važno je i da pravovremeno, pomoću pokazivača smjerova, date ostalim vozačima do znanja da ćete izvršiti radnju skretanja, prilikom vožnje unazad treba obavezno uključiti sva četiri pokazivača smjera, u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postaviti sigurnosni trokut kojim će se upozoriti ostali vozači te se obavezno moraju poštivati prometne znakove, a posebice one koji se odnose na ograničenje brzina kretanja, zabrane pakiranja i zaustavljanja, korištenje zimske opreme i koji reguliraju promet na raskrižjima – ističu policajci.,

GLASNOGOVORNIK

Dražen Laljek

Statistika iz proteklih godina

U zimskim uvjetima sezone 2012./13. godine (15.11.2012. – 31.3.2013.) zabilježena je 251 prometna nesreće, od čega tri nesreće s poginulim osobama, 94 s ozlijeđenim osobama i 154 nesreće s materijalnom štetom. Udio prometnih nesreća sa stradalim sudionicima iznosi 37 posto. U ovim nesrećama sudjelovalo je 570 osoba, od kojih su tri osobe smrtno stradale, 10 osoba je teže te 120 osoba lakše ozlijeđeno.

Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (77), bočni sudar (45), sudar vozila iz suprotnih smjerova (35), sudar vozila prilikom vožnje u slijedu (23).

Najčešće okolnosti uslijed kojih je dolazilo do prometnih nesreća bile su brzina neprimjerena uvjetima (83), nepoštivanje prednosti prolaska (31), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (20) i nepropisna brzina (13).

Što se tiče atmosferskih prilika najviše nesreća zabilježeno je po vedrom (70) i oblačnom (106) vremenu. Po kiši (30), magli (5) i snijegu (38) te ostalim atmosferskim prilikama (2)  zabilježeno je 30 posto prometnih nesreća.

Promatrajući odnos nepovoljnih atmosferskih prilika i stanja površine kolnika zabilježeno je 18 nesreća na kolniku s razgrnutim snijegom, 14 nesreća na kolniku s nerazgrnutim snijegom, pet na zaleđenom a posutom kolniku i tri nesreće na zaleđenom a neposutom kolniku, odnosno 32 nesreće na kolniku prekrivenom snijegom i osam nesreća na zaleđenom kolniku, te 109 nesreća na mokrom kolniku, što zajedno čini 59 posto ukupnog broja prometnih nesreća.