Prijatelji o Joži Friščiću

Političar koji je imao vremena za ljude i Podravinu uvijek nosio u srcu

11:50h
0
Josip Friščić
Josip Friščić bio je aktivan u društvenom i sportskom životu grada i županije // Foto: arhiva ePodravina.hr

Nakon što nas je noćas napustio Josip Friščić, izgubivši bitku s teškom bolešću, od njega se s velikom tugom opraštaju članovi obitelji, brojni prijatelji, poznanici te političari s kojima je surađivao.

Svi oni pamte Jožu prvenstveno kao čovjeka odanom svojoj obitelji, kojem je Podravina bila u srcu i koji nije mario za titule i materijalna dobra, nego za ljude i njihove probleme.


– Prerano nas je napustio. Žao mi je, bili smo vezani, svoj politički put sam gradio uz njega, imao njegovu podršku i zahvalan sam mu na svemu – rekao je župan Darko Koren (HSS) te dodao da je Friščić ostavio velik trag i u političkom i u profesionalnom životu.

Predsjednik zagrebačkog HSS-a Nenad Matić, koji je Friščiću bio glavni tajnik, kazao je da je Joža bio jedan od ljudi koji je volio Podravinu više od svega i to je uvijek isticao u svojim javnim nastupima.

– U 20 godina u politici, upoznao sam puno političara, no mogu reći da je on bio najpošteniji političar, koji je i kao župan i kao predsjednik stranke, a kasnije i u Saboru, uvijek imao vremena i bio spreman slušati ljude i njihove probleme. Koliko sam samo puta morao prekidati sastanak jer je on čovjeka htio saslušati do kraja – prisjeća se Matić.

Dodaje da je Friščić bio otvoren čovjek, uvijek okružen ljudima.

– U drugima je uvijek vidio samo dobro. I kad s nekim nije imao ista stajališta ili je došlo do nesuglasica, on je to brzo zaboravljao, nastojao prijeći preko svega i gledao je da su njegova vrata uvijek otvorena. Joža nije mario za materijalna dobra, titule i prestiž. To njega nije zanimalo – ispričao je Matić.

Karmen Antolić, Friščićeva prijateljica i bivša predsjednica koprivničkog HSS-a, o Joži je rekla: ‘Bio je prijatelj moje obitelji 25 godina i užasno mi je teško što je morao prerano otići. Živio je skromno i pošteno, uvijek spreman pomoći svakom čovjeku’

Ivica Petričević (HSS), načelnik općine Koprivnički Ivanec, gdje je Frišić živio s obitelji, rekao je da smo izgubili velikog čovjeka.

– Bio je veliki političar, a da ne govorim koliko je doprinio svojoj općini i cijeloj zajednici. U njegovo vrijeme gradila se kanalizacija, poduzetnička zona, pokrenuo je projekt Piškornice i još puno, puno toga. Veliki je to gubitak kada ostanete bez takvog čovjeka – rekao je on.

Bivša premijerka Jadranka Kosor na svojem se Twitter profilu oprostila od Friščića: ‘Bio je iznimno korektan suradnik kao predsjednik HSSa u vrijeme zajedničke Vlade do kraja 2011. Čovjek od riječi. I još za oproštaj: Josip Friščić bio je političar koji je prezirao pogaženu riječ i izdaju. Ostaje mi zauvijek u sjećanju kao gospodin Joža.’

Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak (SDP) rekla nam je da Jožu poznavala od omladinskih dana.

– Uvijek kad smo se sreli, zvao me moja omladinka. Sjećam se tih lijepih vremena, a njega ćemo pamtiti kao umjerenog političara koji je ostavio neizbrisiv trag na naš kraj, a posebno u svojoj stranci. Teško je govoriti o tome, njegov odlazak je velik gubitak prvenstveno za njegovu obitelj, a onda i za društveni i sportski život grada u kojem je uvijek bio aktivan. Bio je dobar čovjek – rekla je V. Želježnjak.

Svoje je žaljenje izrazio i Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca i predsjednik HSS-a.

– Tužan sam. Joža je čovjek s kojim sam od početka u stranci. Često možda nismo imali isto mišljenje, ali smo zajedno stvarali i gradili. Ono što se za njega posebno mora istaknuti, bio je čovjek koji je izuzetno volio Podravinu i Podravku i za to je bio spreman sve riskirati. Žalosno je što za to na kraju nije bio nagrađen, nego u svom kraju politički kažnjen s malim brojem mandata – kazao je Hrg.

Dodao je da što se tiče Križevaca, Joža je pomirio i ujedinio županiju, od Ferdinandovca do Gornje Rijeke.

– Bez Jože ne bi bilo zajedništva i sloge. Bez Jože se ni brza cesta Cugovec–Križevci, a i dalje do Koprivnice, ne bi ni počela graditi – zaključio je Hrg.

Božidar Pankretić, bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za dnevnik.hr je rekao: ‘Bio je naš predsjednik, vodio je stranku na jedan tolerantan način, bio je uvijek uviđajan, odnosio se prema svima s uvažavanjem, bio je HSS od glave do pete.’

>> IN MEMORIAM // Preminuo Josip Friščić, bivši šef HSS-a, župan i potpredsjednik Sabora

 

čitam...