Tak se nekad delalo

Nakon branja kukuruza, na polju veselje uz grah i gemišt

13:00h
0
Nakon posla, veselje // Foto: Matija Gudlin

Činilo se kao da se sve vratilo u prošlost u kojoj mobiteli nisu postojali. Jedina tehnologija koja se tog dana koristila, bila je ona za mjerenje kvalitete kukuruza.

Damir Markešić, vlasnik OPG-a, ovoga je tjedna organizirao prigodno druženje u Hudovljanima kraj Koprivnice za svoju obitelj, zaposlenike i suradnike, a sve povodom branja kukuruza s pokusnog polja. Zahvaljujući lijepom i sunčanom vremenu, polje je, baš kao nekad, postalo mjesto druženja, zabave i rada.

Na cesti uz polje postavili su stolove i klupe i kao u dobra stara vremena, na svježem zraku se počastili domaćim kuhanim grahom, kolačima i gemištom.

– Svake godine ubiremo kukuruz i prema propisanim standardima i normama mjerimo kvalitetu ploda, odnosno suhoću. Dobivene podatke i parametre unosimo u katalog sjemena kako bi kupci za iduću sadnju znali odabrati najkvalitetnije – objasnio je Markešić i istaknuo da su sjeme donirale dvije firme, a on im je ustupio svoje polje.

Nakon dobro odrađenog posla i proglašenja rezultata, svi su se okupili i uz okrjepu nastavili veselo druženje.

Djeca su uživala u hrani i igranju na prostranom polju. Činilo se kao da se sve vratilo u prošlost u kojoj mobiteli nisu postojali. Jedina tehnologija koja se tog dana koristila, bila je ona za mjerenje kvalitete kukuruza. Iako su danas strojevi zamijenili ruke, dašak one stare atmosfere neopterećenosti i uživanja u ljudskom društvu i pričama mogao se pronaći na polju u Hudovljanima.

čitam...