5.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POSEBNE MJERE

Nakon otkrivanja ptičje gripe u Delovima Vlada proglasila zaražena i ugrožena područja u Podravini, evo čega se vlasnici peradi moraju pridržavati
N

Zaražena područja u Koprivničko-križevačkoj županiji su Koprivnički Bregi i Jeduševac, Plavšinac, Delovi, Vlaislav i Novigrad Podravski i Hlebine.

Ne propustite

Zbog pojave visoko patogene influence ptica podtipa H5N8 na farmi tovnih purana u Delovima o čemu smo izvještavali prošle srijede, na zaraženom i ugroženom području na snazi su posebne mjere u svrhu suzbijanja te sprječavanja unosa bolesti u gospodarstva koja drže perad, kao i širenja bolesti u slučaju njezine pojave, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Posebne mjere određene su Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na zaraženim i ugroženim područjima Republike Hrvatske. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane odredila je zaražena i ugrožena područja na kojima se provode posebne mjere sprječavanja širenja bolesti.

Zaražena područja u Koprivničko-križevačkoj županiji su Koprivnički Bregi i Jeduševac, Plavšinac, Delovi, Vlaislav i Novigrad Podravski i Hlebine.

Ugroženim područjem proglašeni su gradovi Koprivnica i Đurđevac te naselja Bakovčica, Draganovec, Herešin, Jagnjedovec, Starigrad i Štaglinec, Gabajeva Greda, Drnje, Molve, Molve Grede, Čingi – Lingi i Repaš, Glogovac, Ždala, Gola, Gotalovo, Novačka i Otočka, Donje Zdjelice, Miholjanec, Hampovica i Virje, Sigetec, Komatnica i Peteranec, Borovljani, Javorovac i Srdinac, Gornja Velika u općini Sokolovac i Novo Virje.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji to su naselja Gornji Mosti, Donji Mosti i Srednji Mosti u općini Kapela.

U svim navedenim naseljima na zaraženom i ugroženom području obvezno je zatvaranje i držanje sve peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, isto tako, obvezno je odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi. Zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice u zatočeništvu.

Zbog pojave virusa zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi, sportskih natjecanja te svih drugih okupljanja peradi, pernate divljači i ptica na tržnicama, priredbama i kulturnim događajima, uključujući letačka natjecanja ptica od jednog do drugog mjesta.

Farma Delovi // Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić

Vlasnici peradi moraju osigurati i održavati higijenske uvjete i biosigurnosne mjere u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu.

Zabranjen je promet žive peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu kao i iznošenje gnoja, stelje ili korištene slame sa gospodarstava na kojima se drži perad.

U iznimnim slučajevima, otprema žive peradi može biti dozvoljena isključivo od strane nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata i to samo ukoliko su ispunjeni uvjeti određeni Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica.

– U zaraženim i ugroženim područjima, ovlašteni veterinari obilaze gospodarstva na kojima se drži perad i ptice u zatočeništvu. Popisom se prikupljaju podaci o broju i vrsti peradi i ptica u zatočeništvu, provodi se i zdravstveni pregled jata te se uzimaju uzorci u svrhu pretrage na influencu ptica. U tu svrhu posjednici su dužni pružiti sve potrebne informacije ovlaštenim veterinarima – poručuju iz Ministarstva te skreću pažnju da su na čitavom području zemlje i dalje na snazi mjere propisane Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Influenca ptica je virusna bolest divljih ptica i domaće peradi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Klinički znakovi koji upućuju na influencu ptica:

Perad je potištena, nakostriješena perja

Značajan pad nesivosti i valivosti, ljuska jajeta loše je kvalitete

Perad kašlje, šmrca i diše na otvoreni kljun

Uočava se oteknuće glave i vrata, kresta i podbradnjak poplave

Pojava živčanih smetnji (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)

Iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti.

Iz Ministarstva podsjećaju da su posjednici peradi dužni svakodnevno pratiti zdravstveno stanje peradi te obavezno prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja, promjenu ponašanja i uginuća peradi ili ptica u zatočeništvu nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

– U slučaju pronalaska uginulih ili bolesnih divljih ptica, isto je potrebno odmah prijaviti najbližoj veterinarskoj organizaciji – apeliraju iz Ministarstva poljoprivrede.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

STOLNI TENIS

Pobjeda i poraz Pitomačanki

Stolnotenisačice Pitomače u 11. i 12. kolu Prve hrvatske lige imale su polovičan bodovni učinak. Pitomačanke su u sastavu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×