Odluka suda

Nakon pet godina suđenja donesena je nepravomoćna presuda u aferi Spice

10:38h
0
Prilikom čitanja presude u sudnici // Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena nepravomoćna presuda u aferi Spice.

Damir Polančec, Zdravko Šestak, Darko Marinac  i petorica suokrivljenika oslobođeni su optužbe da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo tvrtke.

Na sudu je danas u 9.30 sati počela objava nepravomoćne presude u aferi Spice. U tijeku je obrazloženje izreka presude, što će potrajati cijelo prijepodne.

Sudac Siniša Pleše pročitao je da su Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Srđan Mladinić krivi za zloporabu položaja.

Marinac je osuđen na dvije godine zatvora i mora Podravki platiti 65 milijuna kuna, iznos za koji je Podravka oštećena davanjem zajma SMS-u.

Šestak je dobio 10 mjeseci zatvora, kao i Josip Pavlović, što mogu zamijeniti radom za opće dobro. Srđan Mladinić je uvjetno osuđen na šest mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Njih troje Podravki moraju platiti 10,7 milijuna kuna.

Ujedno, optužbi za zločinačko udruživanje oslobođeni su Damir Polančec, Darko Marinac, Saša Romac, Milan Horvat, Josip Pavlović, Srđan Mladinić i Zoran Marković.

Riječ je o jednom od najdugotrajnijih i najkompleksnijih sudskih slučajeva u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Darko Marinac i Zdravko Šestak // Foto : Arhiva
Darko Marinac i Zdravko Šestak // Foto : Arhiva

Iza ovog suđenja stoje impresivne brojke. Trajalo je više od pet godina, sudski spis se proteže na 50 tisuća stranica, održano je 300 rasprava, a saslušano više od 130 svjedoka. Postavljen je i rekord u iznošenju obrana – primjerice, Damir Polančec svoju je iznosio deset dana, a Zdravko Šestak čak 32 dana.

Optužnica je podignuta u rujnu 2010., a suđenje je počelo u lipnju 2011. godine. Optužene je USKOK teretio da su oštetili Podravku za gotovo 400 milijuna kuna te da su novcem tvrtke željeli preuzeti 10,6 posto njenih dionica. Obrana je na suđenju tvrdila da su oni zapravo željeli time zaštititi Podravku od neprijateljkog preuzimanja, a Anto Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca, da nije dokazana niti jedna točka optužnice.