23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
utvrđene nepravilnosti

NAKON PROSVJEDA Privremeno zaustavljena eksploatacija šljunka i pijeska u Selnici Podravskoj
N

Okupljeni u Građanskoj inicijativi Selnice Podravske zadovoljni su zabranom, no budući je ona privremena, nastavit će boriti se tako dugo dok se koncesionar ne makne iz Selnice Podravske, poručili su.

Ne propustite

Kada su pred mjesec dana mještani Selnice Podravske prosvjedovali protiv početka radova na još jednoj šljunčari u njihovom okruženju, samo su se nadali da će isti biti i zaustavljeni, no upravo to se ovih dana, na njihovo zadovoljstvo, dogodilo.

Kako su nas obavijestili iz Građanske inicijative Selnice Podravske, organizatora prosvjeda, radovi na eksploataciji su privremeno obustavljeni nalazom rudarskog inspektora Adriana Vickovića koji je utvrdio određene nepravilnosti.

Kako stoji u njegovom nalazu, službe nadzora obavile su inspekcijski nadzor trgovačkog društva Bednja d.o.o, Ljubešćica i stanja rudarskih radova na eksploatacijskom polju Gornje grmlje, na području općine Legrad.

Utvrđeno je da je rečeno trgovačko društvo do rujna 2020. godine obavljalo pripremne radove na eksploatacijskom polju u svrhu eksploatacije mineralne sirovine i da je u rujnu ove godine započelo s eksploatacijom građevnog pijeska i šljunka.

No, isto tako, utvrđeno je i da su radovi započeli bez poštivanja svih uvjeta i ograničenja utvrđenih Ugovorom o koncesiji i lokacijskom dozvolom.

Iz tog je razloga državni inspektor trgovačkom društvu Bednja izdao rješenje kojim im je zabranjena daljnja eksploatacija pijeska i šljunka, a pokrenuta je i kaznena mjera sukladno propisanim odredbama Zakona o rudarstvu.

Okupljeni u Građanskoj inicijativi Selnice Podravske zadovoljni su zabranom, no budući je ona privremena, nastavit će boriti se tako dugo dok se koncesionar ne makne iz Selnice Podravske, poručili su.

Podsjetimo, posljednjeg dana rujna, mještani su se prvi put okupili na poljskom putu nedaleko grabe Gornje grmlje, a nekoliko dana kasnije održan je i veći prosvjed.

Na licu mjesta tad su nam iznijeli svoje strahove i strepnje.

– Javila se ozbiljna prijetnja za uništenje te prirode, bogatstva i mira! U potrazi za zaradom, ponovno se želi iskoristiti jednokratna šansa, ali s dugoročnim negativnim posljedicama za stanovnike sela i za prirodu. Kada bi se ostvario sadašnji plan izgradnje eksploatacijskog polja „Gornje grmlje“, Selnica Podravska postala bi prašnjavo, bučno i sivo selo bez sigurnosti za život mladih obitelji i bez budućnosti.

Netko ih je dobro nasamario, rečeno je na prosvjedu.

Početak ove priče seže u godinu 2007. kada se na veliko pričalo o budućnosti Selnice. Mahalo se tad papirnato projektima, pričalo o termalnoj rivijeri, uzgajivačnici muflona, nasadima lješnjaka, da bi nakon svega u Selnici niknulo prvo eksploatacijsko polje. Danas ih je u okruženju sela čak pet.

Nova šljunčara nalazi se 75 metara od nogometnog igrališta, 100 metara od školskog igrališta, 136 metara od školske zgrade i 120 metara od prve kuće.

Na prosvjedu pred mjesec dana mještani su tražili odgovore na mnoga pitanja među ostalima i kako je moguće da se s kopanjem krenulo prije nego je riješen prijenos vlasništva.

Da li je stvarno nečiji profit Važniji od naših života i života naše djece? – pitali su se mještani odlučni nastaviti svoju borbu, a kako za sada izgleda, barem privremeno su uspjeli.

Direktor Bednje d.o.o. Boris Štager za trajanja prosvjeda tvrdio je tada kako imaju sve dozvole za rad dobivene od strane Općine i ministarstava Republike Hrvatske te će nastaviti s iskapanjem sve dok im se radovi službeno ne zabrane.

Nalaz inspektora pokazao je da ipak nije bio u pravu te im je iskapanje službenim putem zabranjeno.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tragedija u Kloštru Podravskom

Bisiklist na kojeg je naletio 39-godišnjak je preminuo, koprivnički tužitelji otvorili istragu

Kako upravo doznajemo, Općinski su državni odvjetnici u Koprivnici otvorili istragu protiv 39-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je skrivio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×