5.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zahvaljujući schengenu

Nakon sedam godina uklonit će žicu s granice, pitali smo lovce što to znači za njih, ali i životinje, Pavlić: Žica je zlo, no spriječila je brojne nalete divljači na vozila
N

Postavljanje žice je s početka značajno remetilo prirodne tokove i cikluse i znali smo naći grla koja su vrlo teško zaglavila u njoj, a posljedično umirala od izrezanih nogu i tijela, kaže predsjednik Udruge Zec iz Gole

Ne propustite

Kako su nam potvrdili iz PU Koprivničko-križevačke, mađarske vlasti najavile su uklanjanje bodljikave žice postavljene sredinom 2015. godine, za trajanja migrantske krize, duž naše i njihove granice. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor granice su izbrisane pa će tako i žica otići u povijest, no za sada rok njenog uklanjanja nije poznat.

Postavljanje žice u velikoj je mjeri spriječilo migraciju životinja preko granice, stoga smo provjerili s lovcima lovačke Udruge Zec koja okuplja 40-tak lovaca iz Gole i Gotalova, koji su najistureniji svih ovih godina po tom pitanju, što kažu na najavu da bi se ova dugogodišnja prepreka uklonila.

– Žica kao žica, više razdvaja nego što spaja, no s neke strane i štiti – kaže nam uvodno Zlatko Pavlić, predsjednik Udruge Zec i dodaje da je nakon postavljanja žice bilo učestalih problema, jer je divljač bila naučena migrirati u Mađarsku.

– Divljač ne poznaje međe i granice, oni su do tada normalno živjeli kako na našoj tako i na mađarskoj strani. Postavljanje žice je s početka značajno remetilo prirodne tokove i cikluse i znali smo naći grla koja su vrlo teško zaglavila u njoj, a posljedično umirala od izrezanih nogu i tijela. S odmakom vremena divljač se priviknula, ne zalaze više u taj dio pa zadnjih godina više praktički nije bilo ni stradanja zbog žice – kaže nam.

čeke

Prema njegovim navodima, životinje su s vremenom pronašle nove migracijske puteve gdje nije bilo žice, a na mjestima su je čak uspjele i potrgati.

– Ima nekoliko pravaca koji su opstali, dobar dio ih je prelazio preko željezničke pruge na Botovu. Stanje se stabiliziralo. Žica danas ne predstavlja problem niti remeti životne navike, njenim ukidanjem će se opet pojačati i uspostaviti prirodna migracija kroz područja gdje su nekada ranije prolazili – veli ovaj iskusan lovac.

Njegovo lovačka Udruga Zec zahvaljujući žici uspjela je povećati fond životinja.

– Susjedi su nekada sa svoje strane lovili u pojačanom opsegu uz granicu i nismo mogli utjecati na to. Danas imamo stabilnu populaciju divljači o kojoj vodimo brigu, u ovim zimskim danima opskrbljujemo ih s puno hrane i soli, dok dijelove lovišta uopće ne lovimo. Dobili smo kroz godine dobar fond jelenske divljači i divljih svinja. Ne znam kako će izgledati kad se makne, hoće li Mađari nastaviti loviti po starom. Žica nam nije predstavljala nekakve otegotne okolnosti, no to govorim za ovaj dio od Dravskog mosta do carine u Goli, koji je u našoj nadležnosti – kaže Pavlić.

Migracija životinja u Mađarsku odvijala se preko prometnica.

– Iz dravskih šibika migrirali bi preko ceste i imali smo učestale nalete na vozila. Kad su prestali ići tim putevima i to se smanjilo. Kakvo god je žica zlo, spriječila je jednim dobrim dijelom da divljač prelazi preko ceste. Teško je sad prognozirati. U pet, šest godina puno se toga promijenilo na strukturi lovišta, divljači i strukturi lova. Ako se žica skine divljač neće odmah niti shvatiti, šest godina je za neku divljač i životni vijek. S obzirom na učestalost smrtnosti od lova i prometa to je za njih veliko razdoblje, puno je za ljude, a kamoli ne za divljač koja se odviknula od migracijske rute. Hoće li krenuti starim putem, preostaje za vidjeti – kazao je Zlatko Pavlić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pet plus

Predivna dama haljinicom istaknula savršenu liniju i pozirala nam za čistu peticu!

Ne znamo što točno ova predivna dama fotografira, ali znamo da je za nas namjestila savršenu pozu za fotku! Potpuno...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×