26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
vlasnik prvog koprivničkog butika

Napustio nas je Antun Horvat, legendarni koprivnički krojač u mirovini, zvan Mister Toni
N

Povelju Udruženja obrtnika Koprivnica dobio je 2007. godine povodom 40. obljetnice Udruženja kao priznanje za krojački obrt, koprivničko obrtništvo i Koprivnicu.

Ne propustite

Ovih dana napustila nas je još jedna obrtnička legenda, vlasnik prvog koprivničkog butika
u bivšoj Marinkovićevoj ulici (danas Ante Starčevića).

Koprivničanci su bili jako ponosni kad se otvorio butik Mister Toni, jer donio je zagrebački modni štih u Koprivnicu.

Rođen je u Koprivnici, 24. ožujka 1943. godine. Tu je i odrastao u kući roditelja, uz potok Koprivnicu na Novom Brežancu. Vedar, druželjubiv dječak, pomalo sanjar, 1950. započinje osnovno školovanje s pločicom i pisaljkom u ruci, završava niže razrede gimnazije i po očevoj odluci se upisuje u Školu učenika u privredi, popularni ŠUP.

Godine 1957., 1. srpnja, igla i napršnjak, škare i konac, novi su svijet koji upoznaje daljnjim školovanjem. Maturirao je 30. lipnja 1960. i zaposlio se kao mladi krojač u krojačkom poduzeću u Koprivnici u Svilarskoj ulici.

Učenje za Tonija, kao vizionara u svojoj struci, koju je iskreno zavolio, nastavilo se. Gospodin Paklec i Šimunić, majstori u Krojačkom poduzeću, u Toniju prepoznaju nadarenog mladog radnika i potiču njegov rad.

25. ožujka 1963. odlazi na odsluženje vojnog roka, zatim se vraća u Krojačko poduzeće gdje radi do 1970. godine. Željan novih saznanja i svjestan da može i hoće više, odlazi u Zagreb i zapošljava se u Modnom ateljeu Rikarda Gumzeja, tada najvećeg modnog kreatora.

U Koprivnicu se vraća 1974. godine i 30. rujna u ulici Ive Marinkovića otvara prvi boutique u Koprivnici sa ženskim i muškim odjevnim predmetima iz vlastite proizvodnje. Svoj rad predstavlja na modnim revijama, ukupno 53, u Koprivnici, Varaždinu, Zagrebu, Sisku…  na koje biva pozivan ili ih sam priređuje. Mnoge početkom devedesetih nose humanitarni predznak.

Kada nije bio u boutiqueu, Toni je podučavao polaznike Tečaja šivanja u Domoljubu ili je
vrijeme provodio na stadionu sa svojom ekipom, na malom nogometu, ljetnoj/zimskoj ligi i osvajao medalje, njih deset.

Najveća, pak, životna medalja su topla riječ i osmijeh koje je Toni dijelio sa svojim sugrađanima, posebice u šetnji gradom, nakon odlaska u mirovinu 1999. godine.

Povelju Udruženja obrtnika Koprivnica dobio je 2007. godine povodom 40. obljetnice Udruženja kao priznanje za krojački obrt, koprivničko obrtništvo i Koprivnicu.

Donio je Toni malo svijeta u tadašnje provincijsko okruženje. A zatim su i drugi počeli otvarati salone i butike.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Micro Matic

Velika međunarodna grupacija preuzela obiteljsku tvrtku, Bilić: Privlačni smo investitorima

Grad Ludbreg dobio je novog investitora. Radi se o grupaciji Micro Matic, međunarodnoj industrijskoj grupaciji sa sjedištem Odenseu u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×