28.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Napustio nas je Marinko Ivanišević
N

Ne propustite

U Đurđevcu je nakon kratke i teške bolesti u 60. godini života preminuo Marinko Ivanišević, dobitnik javnog priznanja Nagrada za životno djelo Grada Đurđevca za doprinos ugledu i promociji Grada Đurđevca u zemlji i svijetu, nekadašnji novinar, voditelj i glavni urednik Radio Đurđevca, režiser „Legende o Picokima”, osnivač i režiser Udruge kazališnih amatera „Gradsko kazalište Đurđevac”, pisac i publicist.

Sahranjen je u ponedjeljak na đurđevačkom groblju. 

Marinko Ivanišević rođen je 21. siječnja 1954. godine u Ljubljani. Osnovnu školu završio je u Bjelovaru, a potom nastavio školovanju u Zagrebu.

Tijekom mladih dana u Bjelovaru, kod gospodina Ivaniševića rodila se ljubav prema pisanoj i izgovorenoj riječi. Adolescentski snovi i maštanja bili su razlogom za njegov put prema umjetnosti i govoru, kada ga je počela zanimati poezija, pisanje i govorenje stihova. Učeći govorenje i kazivanje stihova, naučio se je fonetski izražavati što mu je kasnije postalo svojevrsno osnovno sredstvo za rad. Gospodin Ivanišević bavio se je i filmskom režijom što je rezultiralo sa dva kratkometražna igrana filma snimljena u amaterskoj produkciji.

Radnu karijeru novinara započeo je u Radio Đurđevcu nakon provedene audicije gdje je dobio stalno zaposlenje 8. siječnja 1981. godine, od kada je živio u Đurđevcu. Zbog svojeg specifično ugodnog iznimno radiofoničnog glasa, ispravnog naglašavanja riječi i izvrsne fonetike, te brojnih ideja koje je unosio u radijski program, Radio Đurđevac je u 80.-tim godinama od malog lokalnog radija postao svojevrstan „brand” đurđevačke Podravine. Gospodin Ivanišević postao je legenda radijskog medijskog prostora što je ostao sve do današnjih dana.

Početkom 90.-tih i tijekom Domovinskog rata bio je među rijetkim novinarima koji se javljao s prvih crta bojišnice, uključujući i Vukovar u koji je ulazio s humanitarnim i medicinskim konvojima, te je u nekoliko navrata organizirao dostavu medicinske opreme, tada nužno potrebne vukovarskoj bolnici.

Dolaskom u Đurđevac gospodin Ivanišević „zaljubljuje” se u Stari grad. Njegova strast za režijom, scenskom igrom odmah je započela, te se dolaskom u Đurđevac uključuje u rad i organizaciju „Picokijade”, a osobito scenskog uprizorenja „Zakaj nam vele Picoki”. Već nakon nekoliko godina pruženo mu je povjerenje organizatora za samostalno režiranje poznatog scenskog spektakla podno zidina Staroga grada. Taj zahtjevan posao obavljao je 12 godina, uvodeći iz godine u godinu nove elemente te oduševljavajući brojne gledatelje. Zahvaljujući i njegovom trudu i znanju, „Legenda o Picokima” proglašena je nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske, a Grad Đurđevac dobio laskavu titulu „Europske destinacije izvrsnosti”. Gospodin Marinko Ivanišević pisao je za „Jutarnji list” i „Podravski list”, a 2009. godine za svoj doprinos radijskom novinarstvu u Republici Hrvatskoj te za audio verziju njegovog romana „San u močvari” dobio je najveće priznanje za radijsko novinarstvo „Zlatni mikrofon”.

Kao krunu svog rada u Đurđevcu, gospodin Ivanišević osnovao je 2009. godine Gradsko kazalište Đurđevac. Kroz protekle četiri godine, Kazalište je realiziralo sedam predstava za odrasle te nekoliko predstava za djecu. Godine 2010. Gradsko kazalište bilo je jedno od tridesetak kazališta u Hrvatskoj koje je organiziralo „Noć kazališta”, a organiziralo je i „Kazališno ljeto u Đurđevcu”, koje je oplemenilo društveni život u Đurđevcu.

Gospodinu Marinku Ivaniševiću nekadašnjem novinaru, voditelju i glavnom uredniku Radio Đurđevca, režiseru „Legende o Picokima”,osnivaču i režiseru Udruge kazališnih amatera „Gradsko kazalište Đurđevac”, piscu i publicistu, za doprinos ugledu i promociji Grada Đurđevca u zemlji i svijetu, dodjeljeno je javno priznanje Nagrada za životno djelo.

Izvor: www.djurdjevac.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nije mu bilo spasa

FOTO I VIDEO // Strašna nesreća kod Koprivnice, motociklist na mjestu poginuo, oglasila se i policija!

Strašna prometna nesreća dogodila se nešto prije 19.30 sati na državnoj cesti u Reki kod Koprivnice. Kako doznajemo od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×