18.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Napustio nas je Velimir Maravić Veljo
N

Ne propustite

Napustio nas je Velimir Maravić Veljo, Koprivničanac koji je zaslužan za osnivanje i uspješan rad Gradskog amaterskog kazališta sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća. Osim toga, Maravić je bio vrlo aktivan u svom djelovanju u kulturi.

Po struci je bio pravnik, a obavljao je i i dužnost predsjednika Skupštine Samoupravne interesne zajednice hrvatske kulture, pri čemu se osobito zalagao za adaptaciju koprivničke Knjižnice, utemeljenje galerijsko-scenskog prostora i uređenje Spomen-područja Danica.

Veljo Maravić i kazalište

Veljo Maravić bio je među osnivačima Gradskog amaterskog kazališta GAK-a, kao rezultat ujedinjena svih kazališnih dieltantskih grupa. Prije toga glumio je u gimnazijskim i studentskim predstavama (Narodni poslanik, Kraljevstva visost) Osnivačka skupština održana je 18. svibnja 1953. i otada je Maravić vezan uz kazališne daske idućih sedam godina.

Aktivno je djelovao kao režiser i glumac u GAK-u. Režirao je Zajednički stan 1956. godine, Šarenu loptu (ujedno i scenograf) i Otkad postoji raj 1957., Gospodsko dete i Agamemnon 1958., Tri priče o ljudima zajedno s Krstom Milošićem (Napušteno vlasništvo, Bol bi se dala podnijeti, Nokturno), Proljeća nedopjevana, Stari grehi 1959., Lisica i grozd 1960.

Glumio je u više predstava (Kvej-Lan, Inspektor se vraća, Otkad postoji raj, Agamemnon, Proljeća nedopjevana, Lisica i grozd).

Velimir Maravić u predstavi Radoznalica 5. travnja 1956. godine // Foto: Privatna arhiva V. Maravića

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jao, jao

Pijani vozač “načestitao” policajce, sud ga dobro oderao po džepu

Novčanu kaznu od čak 2.240 eura zaradio je 33-godišnjak jučer na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Koprivnici. Kako su iz...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×