19.9 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Afera Jadransko osiguranje

Nastavljeno suđenje A. Gašpariću i D. Senčaru za nezakonito sklapanje polica
N

Ne propustite

U početku rada, takvih je bonusa bilo više, no pred kraj 2012. mi je rečeno da tako više ne radim, rekla je djelatnica Jadranskog osiguranja.

Na Županjskom sudu u Varaždinu, u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Alenu Gašpariću i Darku Senčaru u aferi Jadransko osiguranje.

Gašparića i Senčara tereti se da su državu oštetili za 1,6 milijuna kuna, jer su nezakonito sklapali police te davali nepripadajuće bonuse na police osiguranja od automobilske odgovornosti. Nadzor HANFA-e otkrio je makinacije u koprivničkoj poslovnici Jadranskog osiguranja, sredinom 2011. godine, a dvojicu optuženih tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti.

Koprivnička poslovnica je navodno bonuse davala širokih ruku, a da bi se pogodnosti opravdale, jednostavno su krivotvoreni podaci osiguranika. Gašparić je organizirao sklapanje polica, a Senčar je sklopio njih preko 3000.

Jedna od brojnih svjedoka, bila je zastupnica u prodaji Jadranskog osiguranja u Koprivnici. Navela je da je u to vrijeme Gašparić bio direktor podružnice, a Senčar  zastupnik prodaje.

– Sklapala sam police i bilo je slučajeva da sam ljudima davala bonuse koji im nisu pripadali. Za to sam trebala tražiti odobrenje Gorana Bogadija. U početku rada, takvih je bonusa bilo više, no pred kraj 2012. mi je rečeno da tako više ne radim. Možda sam od 2007. godine dala 100 takvih polica – rekla je ona. Kao način na koji su se davale takve police, kazala je da su prilagodili kupoprodajne ugovore za neko drugo vozilo koje je osiguranik ranije imao.

Svjedočio je i Domagoj Barić, zapolenik HANFA-e.

– Vidjeli smo da je netko u prethodnoj godini imao 0 posto bonusa, da bi iduće dobio 50 posto bonusa. Tako velik skok je moguć, no mora biti popraćen dokumentacijom. Zato je i izvršen nadzor podružnice u Koprivnici. Za to sam bio zadužen ja i teško mi je reći je li takvih odstupanja bilo u drugim osiguranjima – rekao je on.

Mladen Rade, također djelatnik HANFA-e, bio je u drugom nadzoru.

– Utvrđeno je da je zabrana sklapanja polica u periodu od tri mjeseca zaobiđena pa se prikazalo da su police sklopljene u Zagrebu, a ne Koprivnici. Sve police nisu bile ispravljene, tj. otklonjene nepravilnosti,  stoga niti poslane u HUO. Podružnica u Koprivnici je sklapala godišnje oko 30.000 polica osiguranja automobila, a poslali su nam 4000 ispravljenih polica – kazao je on.

Branitelj okrivljenika Alena Gašparića predložio je da sud od Jadranskog osiguranja pribavi disciplinski spis i to u cjelosti.

Predložio je i da se od HANFA-e pribavi očitovanje o postupanju Jadranskog osiguranja o tome je li protiv ikoje pravne osobe pokrenula kazneni postupak  zbog nepravilnosti poslovanja u Koprivnici.

Ujedno, ostao je kod prijedloga da se neposredno sasluša vještakinja knjigovodstvene struke Maja Hleb.

Napomenuo je da se unutar cijele kontrole HANFA-e spominju samo nepravilnosti u radu Jadranskog osiguranja  te se navode samo članovi uprave kao osobe koje nisu postupale prema zakonu.

Sljedeća rasprava zakazana je u rujnu 2016. godine.

 

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Slavlje

[FOTO/VIDEO] VELIKA PROSLAVA! DVD Koprivnica slavi s građanima 150 godina postojanja, pogledajte djelić dobre atmosfere

Dobrovoljno vatrogasno društvo Koprivnica obilježava 150 godina postojanja! Kroz tri dana priredili su razne aktivnosti za građane Koprivnice, tako je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×