Vrhunac Dana Europske Amazone

U nedjelju se održava tradicionalni Big Jump u Muru, Dravu i Dunav

13:38h
0
Foto: Goran Šafarek // Arhiva

Točno u 15.00 sati tisuće Europljana će istovremeno skočiti u glavne europske rijeke i jezera te time pokazati svoju potporu za zaštitu i poboljšanje stanja europskih rijeka.

Sada već tradicionalni “Big Jump” u Muru, Dravu i Dunav, koji će se održati 10. srpnja 2016. godine na nekoliko lokacija, biti će vrhunac ovogodišnjeg dana Europske Amazone koji slavi ljepotu zdravih rijeka i ističe prirodne vrijednosti u budućem pentalateralnom Prekograničnom UNESCO rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Big Jump dogodit će se i u Legradu, a  Janja Škoda i Goran Čižmešija iz ZEUS-a Donja Dubrava u zajedničkoj su nam izjavi ispričali – Kao istinski čuvari rijeka i jedni od predvodnika zaštite rijeka Mure, Drave i Dunava od grubih projektantskih zahvata poput nastavka niza hidroelektrana, nastavljamo raditi i ostvarujemo naša stremljenja k poboljšanju riječnog sustava u našem zavičaju.

Dodali su također kako se ove godine, uz potporu WWF-a, uz tradicionalni spust po Dravi i zajednički skok u rijeku, organiziraju i brojna druga besplatna događanja koja bi ljude trebala potaknuti na suživot s rijekom.

Tako će u nedjelju, 10. srpnja, točno u 15.00 sati – tisuće Europljana istovremeno skočiti u glavne europske rijeke i jezera te time pokazati svoju potporu za zaštitu i poboljšanje stanja europskih rijeka.

Ovo je dvanaesti Big Jump zaredom, koji zajedno organiziraju WWF, European Rivers Network i mnogi lokalni partneri.

Centralni događaj u Hrvatskoj biti će organiziran u Varaždinu, na starim Dravskim bazenima, gdje će proslava Europske Amazone trajati cijeli vikend, uključujući dva koncerta, serije radionica, nogomet na pijesku, igre u vodi i još mnogo toga.

Osim “Velikog skoka”, lokalni partneri će na pet lokacija duž rijeke Drave u Hrvatskoj organizirati i razne druge aktivnosti: od kanu regata i raftinga do prezentacije lokalnog folklora, ekoloških filmova, izložbi i edukacijskih aktivnosti.

Točne lokacije dvanaestog Big Jumpa možete pogledati ovdje:

Foto: WWF Adria
Foto: WWF Adria