Nelikvidnost steže obruč

Nakon otkaza radnicima, svako peto poduzeće u strahu od stečaja

21:42h
0
Ilustracija // Foto: ePodravina
Ilustracija // Foto: ePodravina

NelikvidnostPosljednje istraživanje portala Ja TRGOVAC i agencije Hendal provedeno u ožujku potvrđuje zabrinutost vezanu za sve veću nelikvidnost gospodarstva.


Više od 65% ispitanih gospodarstvenika izjavljuje da ima poteškoća s naplatom potraživanja. Probleme s naplatom u najvećoj mjeri navode ispitanici iz sektora proizvodnje i graditeljstva (preko 80%), zatim trgovine te prijevoza i usluga (oko 60%), a najmanje iz sektora turizma (oko 40%).

Također, više od polovice ispitanih priznaje teškoće s podmirivanjem vlastitih financijskih obaveza. U ovom slučaju poteškoće pak u najvećoj mjeri priznaju ispitanici iz sektora turizma (preko 70%), zatim proizvodnje i graditeljstva (60 – 65%), a nešto manje iz sektora trgovine te prijevoza i usluga (oko 50%).

Oko 7% ispitanih trenutno je u sudskom sporu zbog nepodmirivanja vlastitih financijskih obaveza. Najveći udio onih koji se spore oko nepodmirivanja vlastitih financijskih obaveza je u sektoru proizvodnje (11%).

Iako se gospodarstvenici zbog bojazni gubitka klijenata nerado upuštaju tužbom naplatiti potraživanja, njih 23% odlučilo se na taj korak.Veći udio gospodarstvenika koji su u sudskom sporu radi nenaplaćenih potraživanja prisutan je u sektorima proizvodnje (27%) i trgovine (29%), nešto manji u sektoru prijevoza i usluga (20%) te graditeljstvu (16%). Najmanji udio prisutan je sektoru trgovine (8%).

Skoro trećina ispitanih gospodarstvenika bila je prisiljena zadužiti se kreditom radi sanacije nelikvidnosti. U sektorima prednjače turizam (39%) i trgovina (32%). U nešto manjoj mjeru tu su proizvodnja (26%), graditeljstvo te prijevoz i usluge (22%).

Oko 20% poslovnih subjekata priznaje da se pribojava stečaja radi nelikvidnosti.

Sektor turizma prednjači s 35%, a slijedi graditeljstvo s 25%. U sektoru prijevoza i usluga strah od stečaja navodi 21% ispitanih, u trgovini 19% te u proizvodnji 16%.

Istraživanje je provedeno tijekom veljače 2010. na reprezentativnom uzorku od 402 poslovna subjekta.

Izvor: www.jatrgovac.com

čitam...