Vjerujemo da niste jednom pustili suzu dok ste čistili ili rezali luk. No tome je došao kraj!
Sunions, luk bez suza, je već neko vrijeme na europskom tržištu. Ova sorta bez ljutine i oštrine rezultat je više od trideset godina oplemenjivačkog rada.
Kako piše Agroklub, ideja je nastala prije više od 30 godina kada je BASF-ov oplemenjivač bilja Rick Watson želio stvoriti blag, slatki luk koji bi se plasirao na tržište tijekom zimskih mjeseci.
Genetika sorte je takva da glavice s vremenom postaju blaže i slađeg okusa. Za većinu sorti je karakteristično da tijekom skladištenja povećavaju sadržaj tvari koje mu osiguravaju bolje čuvanje, ali i povećavaju ljutinu i oštrinu. Kod ove sorte to nije slučaj. Sadržaj ovih tvari se smanjuje, a on postaje slađi.
Spomenimo kako se i na trgovačkim policama u Španjolskoj može pronaći od 2020. godine, u Italiji od 2021. godine, a od 2022. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Francuskoj.