23.5 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
tjedan pun aktivnosti

Nemčići cijeli tjedan posvetili darovitim učenicima, pojačano se bave istraživanjima, izložbama, pokusima…
N

Rad s darovitim učenicima je zahtjevan, često pun nepoznanica, izazovan i nesvakidašnji. Ipak, želja učitelja da pomognu svakom učeniku ispuniti svoj potencijal jača je od svih prepreka

Ne propustite

Na prvi dan proljeća obilježava se i Međunarodni dan darovitih učenika, a tim povodom u koprivničkoj Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski cijeli tjedan provode se brojne aktivnosti u koje je uključen tim od desetak učitelja.

Tim predvodi koordinatorica Đurđica Pošta koja je u kratkim crtama pobrojala aktivnosti koje će se ovaj tjedan provoditi u školi.

– Eratostenov eksperiment, Hrvatski nobelovci, slaganje Rubickove kocke, pokusi iz kemije, istraživanja na temu voda, velikih europskih rijeka, šuma, izložba likovnih radova na temu ABACUS, istraživanje “genijalaca” koji su stvarali u prošlosti, sve to i na još mnogo toga fokusirali su se Nemčići uz pomoć svojih učitelja ovog tjedna – kaže Pošta.

Rad s potencijalno darovitim učenicima u hrvatskim školama temelji se na Pravilniku o osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju darovitih učenika starom više od 30 godina. U međuvremenu su se izmijenile mnoge generacije malih bistrića, promijenili su se programi i kurikulumi, isplivale su nove potrebe svih učenika u obrazovanu 21. stoljeća, a onih darovitih još i više.

– Učitelji na svojim studijima rijetkom imaju priliku učiti o radu s darovitima pa se snalaze kako znaju i umiju. Stručni suradnici im mogu dati osnovnima saznanja o darovitosti i kako prepoznati darovitog učenika, ipak, ne mogu učitelji dati gotov recept kako prilagoditi nastavu potencijalno darovitom učeniku, tim više što je svaki učenik priča za sebe i ne postoji jedna “šablona” koja bi odgovarala baš svakom učeniku. Zbog toga su učitelji primorani sami istraživati, prilagođavati tuđe ideje i smišljati svoje radne materijale – objašnjava koordinatorica.

Pitanje rada s potencijalno darovitima u školi Antun Nemčić Gostovinski tematika je koja se često otvara na razrednim vijećima, a još više u neformalnom razmjenama ideja i misli među kolegama stručnjacima.

– Prepoznali smo taj rad kao potrebu škole u okviru koje žudimo z a dodatnim edukacijama i primjerima dobre prakse. Unatrag nekoliko godina škola je sudjelovala u gradskim projektima Znanje kao dar i Knowledge Well koji su tematizirali rad s darovitima, no potrebe za novim znanjima u ovom su području nepresušne, izmijenile su se generacije učenika, imamo mnogo novo zaposlenih, mahom mladih učitelja i učiteljica. Učitelji se mahom trude na sve načine zadovoljiti obrazovne i odgojne potrebe  učenika, no i same ih neminovno povremeno preplavi osjećaj nemoći i neadekvatnosti. Taj problem nastojimo, barem djelomično, umanjiti edukacijom u inozemstvu u okviru Erasmus akreditacija – pojasnila je Pošta te na kraju naglasila da je rad s darovitim učenicima zahtjevan, često pun nepoznanica, izazovan i nesvakidašnji. Ipak, želja učitelja da pomognu svakom učeniku ispuniti svoj potencijal jača je od svih prepreka.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koban "komad asfalta"

Policija otkrila detalje sinoćnje Draženove pogibije na motoru, iza užasa “krije” se još jedna velika tragedija

Naši su reporteri bili na mjestu stravične nesreće koja se dogodila sinoć u Reki. Muškarac je na svom kawasakiju...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×