12.1 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nesvakidašnji slučaj

Nenad (49) je na koprivničkoj tržnici ‘pao’ zbog katoličkih kalendara i čokolade, sud ga prvo kaznio, a nakon toga i oslobodio presude
N

Na priručnom stoliću prodavao je prigodne katoličke kalendare za 2019. godinu, zidne preklopne i jednolisne, te čokolade za kuhanje, čokolade mliječne i s lješnjakom i mliječne table

Ne propustite

Općinski sud u Koprivnici krajem veljače donio je oslobađajuću presudu za 49-godišnjeg Nenada iz Koprivnice, a sve u vezi postupka koji se vodio gotovo tri godine. Naime, spomenuti Nenad zgriješio je u prosincu 2018. godine i to na koprivničkog gradskoj tržnici.

Slučaj je nesvakidašnji, a junak ove priče ‘pao’ je, vjerovali ili ne, zbog kalendara i čokolade. Na priručnom stoliću prodavao je prigodne katoličke kalendare za 2019. godinu, zidne preklopne i jednolisne, te čokolade za kuhanje, čokolade mliječne i s lješnjakom i mliječne table. Njegov grijeh bio je taj što nema u RH registriranu djelatnost obavljanja kupnje i prodaje ili pružanje usluga u trgovini.

Djelatnici carinske uprave su ga zamijetili i izdali prekršajni nalog, a okrivljeniku je trajno oduzeta sva roba. Točnije, kako piše u obrazloženju presude, oduzete su mu tri čokolade za kuhanje Bella (40% kakao), tri mliječne table s kakaom Riquet, pet komada mliječne čokolade Riqet s kremom, 12 komada mliječne čokolade Riqet s lješnjakom, 10 komada velikog zidnog i preklopnog katoličkog kalendara za 2019. godinu i 100 komada jednolistnog katoličkog kalendara za 2019. godinu.

Krajem siječnja 2020. godine donesena je presuda kojom je Nenad kažnjen s 2100 kuna na što je on putem branitelja uložio žalbu. Odlukom Visokog prekršajnog suda ista je prihvaćena, presuda je ukinuta, a predmet je vraćen na ponovni postupak. Taj ponovni postupak išao je u korist okrivljeniku, jer je sud uzeo u obzir činjenicu da se radi o osobi koja je do sada prekršajno nekažnjavana i da je stupanj ugrožavanja javnog poretka neznatan, a s obzirom na zatečenu količinu robe izložene prodaji.

– Od dana počinjenja prekršaja proteklo je dosta vremena tako da se ispunjenje svrhe kažnjavanja ukazuje upitnim s obzirom na materijalne i obiteljske prilike istoga. Navedenu prodaju vršio je u nuždi zbog loših materijalnih prilika pa tako uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, način počinjenja te samu vrstu i količinu robe koju je izložio prodaji, sud je mišljenja kako su ispunjeni objektivni i subjektivni elementi beznačajnog djela te je okrivljenik oslobođen od optužbe – stoji u obrazloženju sutkinje Dubravke Končar-Brodarić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ne instalirajte ih

Oprez! Ovo su programi kojima prevaranti mogu upasti u vaš mobitel i “počistiti” vam bankovni račun

Kriptovalute i ulaganje u njih i dalje je vrlo popularno, a to koriste i brojni prevaranti koji vrebaju građane...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×