Nezaposlenost i dalje raste – vjeruje li itko u oporavak?

18:06h
0
nezaposlenost1
Ilustracija // Foto: Arhiva

Nezaposlenost u ožujku u Koprivničko-križevačkoj županiji veća je za 8,6 % u odnosu na ožujak prošle godine. Nezaposleni se već dugo pitaju kako će zaraditi mirovinu, a mladi visokoobrazovani ljudi sve više se boje kako je njihova perspektiva u Hrvatskoj u najmanju ruku – dvojbena.

Koprivničanac Marko (25) nedavno je završio studij komunikologije. “Nitko od nas koji čekamo posao ne živi u bajci i jasno nam je da se ovakvi problemi ne rješavaju preko noći. Ipak, ulagali smo u sebe i očekivali smo više, a dobili smo to da se nesavršenosti sustava prelamaju preko naših leđa.”, nezadovoljan je.

Ovih dana najavljene mjere zapošljavanja smatra samo vatrogasnim pristupom: “Mjere poticaja zapošljavanja pomažu, no to je liječenje simptoma, odnosno ‘krpanje rupa’ – riješi problem bez rješavanja njegovog uzroka. A uzrok je dijagnosticiran već odavno. “

Isplati li se obrazovanje?

Od ukupno 8340 nezaposlenih u našoj županiji, prema podacima za ožujak nezaposleno je 559 visokoobrazovanih osoba. Ono što se nekad moglo objasniti neatraktivnošću zanimanja za koje se osoba školovala, danas se iskristaliziralo kao velik problem i dvojbeno ulaganje u budućnost te alarmantan poziv na reformu školstva, poglavito visokog. Svatko će se složiti kako ulaganje u obrazovanje nije uzalud bačen novac. No u situaciji u kojoj većina vreba svaku priliku za uštedu, postavlja se pitanje koliko je isplativo i može li se uopće plaćati studij i potrošiti desetke tisuća kuna da bi nakon toga kao mladi stručnjaci sakupljali žigove na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Čak ni nekad atraktivna zanimanja poput informatičara ili inženjera elektrotehnike danas ne garantiraju zaposlenje.

“Nekako, na ovaj ili onaj način, svi ćemo se mi prije ili kasnije snaći, uz pomoć države ili bez nje. No bilo bi nam iznimno drago da gospoda na vlasti ne računaju starost svemira po mandatima i svrnu pozornost na stvari koje doslovno, bez preuveličavanja, ali i bez lažne skromnosti, mogu državi doći glave. A zapošljavanje mladih, obrazovanih, sposobnih i voljnih kadrova upravo je jedna od takvih stvari. “, zaključuje Marko.

čitam...
Loading...