-3.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
mjesni odbori

Nezavisni pomeli stranke u Križevcima, izbore obilježila katastrofalna izlaznost, glasali, očito, samo prijatelji i rodbina
N

Podsjetimo, izbori za vijeća Mjesnih odbora krajem studenog održat će se i u Koprivnici

Ne propustite

Da su izbori za vijeća Mjesnih odbora građanima prilično neatraktivni, a prema mnogima i nepotrebni, odnosno nebitni, mogli smo se uvjeriti jučer u Križevcima. Naime, birali su se članovi u tri gradske četvrti i 29 mjesnih odbora, a izlaznost je bila mizerna. Na 51 biračko mjesto izašlo je 13,5 posto birača od ukupnog broja koji iznosi 17006. Taj postotak znatno podižu biračka mjesta u Carevdaru i Svetoj Heleni, jer u svima ostalima je izašlo manje od 10 posto glasača.

- Oglas -

Primjerice, gradska četvrt Centar broji 4038 glasača, a građansku dužnost obavilo je njih 267, odnosno 6,6 posto. Gotovo identični postotak odnosi se na Donji grad, gdje je od 3274 birača glasovalo njih 219, a ‘najveća’ izlaznost bila je u Gornjem gradu, gdje je na izbore izašlo 9,7 posto birača. Točnije, njih 277 od 2868. Osim male izlaznosti, sve tri gradske četvrti veže još nešto, a to je činjenica da je u svima najviše glasova dobila grupa birača.

U Centru je predvodi Matija Videković, čija je lista dobila 123 glasa, dvostruko više od SDP-a/HSS-a/GLAS-a, koji su iza njih. HDS je dobio 53, a HDZ 31 glas. U Donjem gradu je slavila lista grupe birača koju predvodi Ivan Klasić, dobili su 20 glasova više od drugoplasiranih, a najuvjerljiviju pobjedu ista lista odnijela je u Gornjem gradu, gdje je Boris Bošnjak dobio 151 glas. Toliko nisu dobili svi ostali zajedno.

Dakle, nezavisni su u gradskim četvrtima pomeli SDP, HDZ, HDS i ostale stranke. Zanimljivo, isto se odnosi i na mjesne odbore. Grupa birača odnijela je pobjedu u 28 mjesnih odbora, a tek jedan je pripao HDZ-u i HDS, koji su imali zajedničku listu u Cubincu. Tamo je na izbore izašlo 20 mještana i svi su glasali za njih. Također, u Ivancu Križevačkom nezavisni i HDZ dobili su jednak broj glasova, svako po 29. U svim ostalima grupe birača uvjerljivo su slavile.

- Oglas -

Inače, po mjesnim odborima izlaznost je, također, bila katastrofalna i gotovo u svima glasovalo je manje od 10 posto. Najmanje ljudi izašlo je u Brckovčini, 14 od 264, odnosno 5,3 posto. Najveća izlaznost bila je, pak, u Carevdaru i Svetoj Heleni, gdje je glasovalo gotovo 50 posto mještana. U Carevdaru su izašla na glasačko mjesto 232 mještana od njih 486, a u Svetoj Heleni 104 od 231. Ipak, ni to nije pomoglo strankama da dostignu nezavisne.

Podsjetimo, izbori za vijeća Mjesnih odbora krajem studenog održat će se i u Koprivnici, a o njima smo pisalo prije nekoliko dana i sve možete saznati OVDJE.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svaki dan, Alenka ne treba povod za dobro se srediti

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svakoga niti za svaki dan, no naša sugrađanka Alenka uvijek nam svojom pojavom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti