13.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
mjesni odbori

Nezavisni pomeli stranke u Križevcima, izbore obilježila katastrofalna izlaznost, glasali, očito, samo prijatelji i rodbina
N

Podsjetimo, izbori za vijeća Mjesnih odbora krajem studenog održat će se i u Koprivnici

Ne propustite

Da su izbori za vijeća Mjesnih odbora građanima prilično neatraktivni, a prema mnogima i nepotrebni, odnosno nebitni, mogli smo se uvjeriti jučer u Križevcima. Naime, birali su se članovi u tri gradske četvrti i 29 mjesnih odbora, a izlaznost je bila mizerna. Na 51 biračko mjesto izašlo je 13,5 posto birača od ukupnog broja koji iznosi 17006. Taj postotak znatno podižu biračka mjesta u Carevdaru i Svetoj Heleni, jer u svima ostalima je izašlo manje od 10 posto glasača.

Primjerice, gradska četvrt Centar broji 4038 glasača, a građansku dužnost obavilo je njih 267, odnosno 6,6 posto. Gotovo identični postotak odnosi se na Donji grad, gdje je od 3274 birača glasovalo njih 219, a ‘najveća’ izlaznost bila je u Gornjem gradu, gdje je na izbore izašlo 9,7 posto birača. Točnije, njih 277 od 2868. Osim male izlaznosti, sve tri gradske četvrti veže još nešto, a to je činjenica da je u svima najviše glasova dobila grupa birača.

U Centru je predvodi Matija Videković, čija je lista dobila 123 glasa, dvostruko više od SDP-a/HSS-a/GLAS-a, koji su iza njih. HDS je dobio 53, a HDZ 31 glas. U Donjem gradu je slavila lista grupe birača koju predvodi Ivan Klasić, dobili su 20 glasova više od drugoplasiranih, a najuvjerljiviju pobjedu ista lista odnijela je u Gornjem gradu, gdje je Boris Bošnjak dobio 151 glas. Toliko nisu dobili svi ostali zajedno.

Dakle, nezavisni su u gradskim četvrtima pomeli SDP, HDZ, HDS i ostale stranke. Zanimljivo, isto se odnosi i na mjesne odbore. Grupa birača odnijela je pobjedu u 28 mjesnih odbora, a tek jedan je pripao HDZ-u i HDS, koji su imali zajedničku listu u Cubincu. Tamo je na izbore izašlo 20 mještana i svi su glasali za njih. Također, u Ivancu Križevačkom nezavisni i HDZ dobili su jednak broj glasova, svako po 29. U svim ostalima grupe birača uvjerljivo su slavile.

Inače, po mjesnim odborima izlaznost je, također, bila katastrofalna i gotovo u svima glasovalo je manje od 10 posto. Najmanje ljudi izašlo je u Brckovčini, 14 od 264, odnosno 5,3 posto. Najveća izlaznost bila je, pak, u Carevdaru i Svetoj Heleni, gdje je glasovalo gotovo 50 posto mještana. U Carevdaru su izašla na glasačko mjesto 232 mještana od njih 486, a u Svetoj Heleni 104 od 231. Ipak, ni to nije pomoglo strankama da dostignu nezavisne.

Podsjetimo, izbori za vijeća Mjesnih odbora krajem studenog održat će se i u Koprivnici, a o njima smo pisalo prije nekoliko dana i sve možete saznati OVDJE.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili 1200 dolara

FOTO/VIDEO Zoran i Valentino u jednom danu razvili aplikaciju za razdvajanje otpada: Spavali smo tri sata, a koristili smo i umjetnu inteligenciju

U siječnju je koprivnički Enter bio mjesto zanimljivog okupljanja za sve ljubitelje tehnologije, programiranja i kreativnih ideja. Tamo je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×