0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sprovodi

Nije jeftino živjeti, ali je skupo i umrijeti. Provjerili smo koliko košta posljednji ispraćaj koji je za umrle s koronom sada još skuplji
N

Po Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti, nužan je limeni uložak za sve smrti vezane uz zarazne bolesti, među kojima je i COVID-19, a koji košta 1200 kuna.

Ne propustite

Pandemija koronavirusa poremetila je društvene, gospodarske, poslovne, sportske i druge procese. Točnije, popratne epidemiološke mjere utjecale su na njihovo održavanje pa je tako mnogo onih koji su, uslijed oštrijih ili labavijih odluka o dozvoljenom broju prisutnih osoba, bili spriječeni ili odlučili ne prisustvovati posljednjim ispraćajima dragih osoba. Ipak, oni se i dalje održavaju.

Mi smo, pak, provjerili cjenike isključivo pogrebnih usluga u Koprivničko-križevačkoj županiji, u našim trima gradovima. Dakle, bez opreme ili, recimo, crkvenih usluga koje nisu dio pogrebnih poduzeća.

Kakve su cijene pogrebnih usluga u Koprivnici?

– Cijena grobnoga mjesta ovisi o tome radi li se o zemlji, okviru, okviru s pločom ili grobnici. Kada imamo ukop u grobnicu, otvara se samo pokrovna ploča te nema kopanja pa je automatski cijena manja. Ukop u grobnicu je oko 1450 kuna, s time da ovisi je li potrebna folija, ako ima više ukopa, za pokrivanje donjega dijela, zatim o tome želi li obitelj samo uži krug bez ceremonije, s ili bez svećenika, ispraćaja i razglasa. Ali, standardna cijena je 1500 kuna za grobnicu, 1700 kuna za zemlju i 2300-2400 kuna za ukop u okvir s pločom – rekla nam je Josipa Loinjak, poslovođa pogrebnih usluga u Koprivnici, kojima upravlja Komunalac.

Josipa Lonjak // Foto: Ivan Balija
Josipa Loinjak // Foto: Ivan Balija

Dodaje kako se uslijed situacije s koronavirusom ispraćaji odvijaju na ispraćajnom trgu, kod nove mrtvačnice i grobnoga mjesta, odnosno ondje gdje je otvoreni prostor.

Opcija je i urna, za čije je kopanje rake od 40×40 centimetara potrebno platiti 75 kuna.

A u Đurđevcu?

Direktorica Komunalnih usluga Đurđevac Barica Čubelić pojasnila nam je kako se u njihovu slučaju najčešće za 2420 kuna kupuje i pogrebna oprema, što uključuje lijes, tekstilnu garnituru te križ s pločicom i slovima. Neovisno o tome, gledamo li same pogrebne usluge, riječ je o iznosu od 2231,88 kuna, a pod to uglavnom spadaju organizacija pogreba, prijevoz pokojnika do 35 kilometara u oba smjera, prijem i ležanje pokojnika na odru, iskop zemljanog groba bez okvira, iznošenje i prijevoz do groba, nošenje križa i raspela, prijevoz vijenaca, zvonjenje na groblju i skidanje vijenaca deset dana nakon pogreba. Ove se brojke, napominje, odnose na pogrebne usluge u slučaju pogreba radnim danom, u zemljani grob. Kao što je poznato, druga opcija su grobnice, kao i posljednji pozdrav uz polaganje urne.

– Ako se pogreb organizira subotom, cijena usluga povećava se za 30 posto. Nedjeljom, blagdanom i praznikom nema pogreba – dodaje B. Čubelić, navodeći ujedno cijene grobnih koje varira ovisno o tome nalazi li se na starome ili novome dijelu groblju, je li u grobnici ili, recimo, prigradskim grobljima u Svetoj Ani, Mičetincu, Čepelovcu, Budrovcu, Suhoj i Sirovoj Kataleni.

– Što se tiče korone, ništa se nije promijenilo. Glede naših usluga, jedino se ograničavao broj prisutnih osoba na pogrebima, jedno vrijeme i zabranjivao pristup mrtvačnici, sve u skladu s odlukama županijskog Stožera civilne zaštite i onog državnog – zaključila je B. Čubelić.

Groblje u Đurđevcu // Foto: Jurica Karan
Cijene u Križevcima

U cjeniku križevačkog Komunalnog poduzeća usluga ukopa pokojnika u zemljanom grobu ili okviru po slučaju košta 2937 kuna. Glede ukopa pokojnika u betonskoj ploči, vrijednost je 2437 kuna. Sve te usluge navedene u kontekstu Križevaca odnose se i na ukop pokojnika u urni. Cijena je 1937 kuna.

– Mogu govoriti za usluge koje se odnose na ukop, ne i na pogrebnu opremu za koju je zadužena cvjećarnica. Cijena ukopa ovisi je li u zemlji ili grobnici, može biti nešto viša uključe li se, primjerice, troškovi prijevoza ili oblačenja. U cijenu ulaze, primjerice, vrsta ukopa, ispraćaj, zatrpavanje, formiranje grobnoga mjesta, čišćenje nakon određenog vremena i tako dalje. To sve mi odrađujemo. Imali smo u cjeniku svaku stavku navedenu posebno, no kasnije je svedena na jedno – objasnio nam je Dragutin Matus, rukovoditelj radne jedinice naziva Zelenilo i groblje, što je dio Komunalnog poduzeća Križevci.

Spomenimo kako u godini iza nas nisu zatražene neke posebne usluge, već se sve odvija kao i prije pojave pandemije.

Sesvete - Svi Sveti - Groblje Križevci
Groblje u Križevcima // Foto: Miroslav Stručić
Lijes, posteljina, vjersko obilježje i prijevoz pokojnika

Novac je, naravno, potrebno izdvojiti i za samu pogrebnu opremu. O kakvome je iznosu otprilike riječ, kazali su nam u koprivničkom pogrebnom poduzeću Mahonija. Potvrdili su kako ljudi prosječno za lijes izdvajaju oko 4000 tisuće kuna. Opet, prema zakonu, obavezan je samo lijes, iako se uvijek uzima i posteljina za 450-750 kuna i vjersko obilježje, kao što je križ, za 280 kuna. Opcije su i cvijeće ili, recimo, glazbena pratnja, no nisu i obavezni pa ih nismo uvrstili u ovu računicu. S druge strane, prijevoz pokojnika često jest nužan. Njegova cijena na području Koprivnice jest 125 kuna, a za svaki kilometar izvan gradskoga područja dodaje se pet kuna po kilometru.

Mahonija, pogrebno poduzeće // Foto: Matija Gudlin
Ljudi, prosječno, za lijes izdvajaju 4000 kuna, kažu iz Mahonije // Foto: Matija Gudlin
Limeni lijes obavezan je za umrle s Covidom

Po Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti, objasnili su nam, nužan je limeni uložak za sve smrti vezane uz zarazne bolesti, među kojima je i COVID-19, a koji košta 1200 kuna. Obavezan je, također, i za ukope u betonirane grobnice.

Dodamo li iznosu od 5000 kuna, koji se najčešće izdvaja za lijes, usluge svećenika, koje iznose oko 300 kuna te 2300 kuna za ukop u okvir s pločom i 125 kuna za prijevoz pokojnika, sprovod danas košta oko osam tisuća kuna i to bez cvijeća, svijeća, glazbene pratnje te karmina koje su uobičajene za naše podneblje.

Sprovod je teško zamisliti po cijeni manjoj od 10 tisuća kuna

Kako smo naveli, ako pak ispraćamo nekoga tko je preminuo, a bio je pozitivan na koronavirus, posljednji će ispraćaj biti skuplji za 1200 kuna, koliko košta limeni lijes i tu već dolazimo do puno veće cijene pogreba.

Živjeti nije jeftino, ali je skupo i umrijeti jer ispod 10.000 kuna teško zamisliti posljednji ispraćaj, a cifre često daleko premašuju taj iznos.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najesti se i napiti

Kobasica 5 eura, kuhano vino oko 2 eura, fritule za 4 eura… Provjerili smo kakve su cijene blagdanske klope u centru Koprivnice

Počelo je blagdansko vrijeme, a to u većini gradova znači neizostavnu ugostiteljsku ponudu prigodnih jela i pića na adventskim...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti