15.9 C
Koprivnica
Srijeda, 29. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sve nas manje ima tu

NIKAD GORE Prošle godine imali smo 51 rođenog na 100 umrlih, što su do sada najgori podaci za našu županiju
N

Od ukupno pregledanih umrlih osoba 497 je bilo žena, odnosno 51,5 posto. Od tog pak broja 127 osoba bilo je mlađih od 65 godina.

Ne propustite

U koprivničkoj Općoj bolnici u 2021. godini preminulo je ukupno 896 bolesnika. Od tog broja, pozitivnih na COVID-19 umrlo je 289 osoba, bez COVID-a, njih 697.

Obavljene su 153 obdukcije, odnosno 24 posto, što je po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji preporučeni broj obdukcija, a tek jedna osobe koja je preminula pozitivna na covid.

Izvan bolnice broj umrlih  je iznosio 991, još 53 osobe umrle su u inozemstvu što je ukupni broj od 1044 umrla izvan bolnice. Dakle, zbrojem umrlih u bolnici i onih izvanbolničkih čini ukupan broj od 1962 osobe umrlih u Koprivničko-križevačkoj županiji prošle godine.

Najviše osoba u bolnici je umrlo na odjelu intenzivne (247), nefrologije te plućnom odnosno odjelu infektologije.

Uzroci smrti bolesnika bez korone su bili srčani i moždani infarkt te maligni i zloćudni tumori, dok su registrirani kovid bolesnici umrli ili od korone ili sa koronom uz popratne akutne ili dugotrajne bolesti od kojih je korona bila zadnja karika u lancu smrtnih ishoda.

U Hrvatskoj umire više muškaraca, nego žena. Prosječna razlika u trajanju života je oko sedam godina, slično je i u našoj županiji. Prosječno trajanje života za žene je 80 godina, a za muškarce 73.

Elizabeta Horvatić, voditeljica Odjela patologije koprivničke OB kaže kako broj rođenih, bez broja umrlih nema smisla. Naš prirodni prirast kontinuirano je s negativnim predznakom, nema prirodnog obnavljanja stanovništva.

U koprivničkoj bolnici 2021. godine rođeno je 853-oje djece, izvan bolnice ukupno još 153-oje, što je ukupno 1006 rođenih, na ukupno 1962 umrlih.

Vitalni index iznosi 51, što znači da je prošle godine samo 51 rođeni na 100 umrlih što su do sada najgori podaci za našu županiju. Još godinu prije kao dramatični bili su podaci da je na 100 umrlih rođeno 54 djece, a kad gledamo 2021, to je 956 više umrlih nego rođenih – rekla je Horvatić.

Brojke za gradove u prošloj godini pokazuju da je u Koprivnici 144 više umrlih nego rođenih, Križevcima 109 umrlih više, u Đurđevcu 30 umrlih više nego novorođenih.

U broju rođenih naspram umrlih vode Kloštar Podravski, Drnje i Novo Virje, dok najslabiji vitalni indeks imaju Podravske Sesvete, Sokolovac i Đelekovec.

U županijskom proračunu za rad mrtvozorničke službe u 2021. godini osigurano je bilo 320 tisuća kuna, a za nabavku potrebnih obrazaca poput očevidnika, dozvola za ukop, dozvola za kremiranje, popratnica za prijevoz i obdukciju utrošeno 6.247,50 kuna.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

VELIKO GRADILIŠTE

FOTO/VIDEO Kolodvorska ima friško novo ruho, asfaltirana je i puštena u promet, radovi preseljeni u Franje Gažija

Veliko koprivničko gradilište kojim smo okruženi, pa više ni ne brojimo koliko dugo, na nekim se dionicama s radovima...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×