24.1 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
gradsko vijeće

Nikad veći đurđevački proračun, u idućoj godini radi se sa 134 milijuna kuna, Lacković: Bit će to rekordna godina
N

Treći segment je kulturna i prirodna baština. Projekt Prirodne baštine samo što nije, potpisani su ugovori za izgradnju koja će završiti u toku iduće godine, tu je planirano 22 milijuna kuna. Značajna ulaganja planirana su u javnu infrastrukturu, ali i komunalnu. Grad je kupio prostor više od 500 kvadrata u Poslovnom centru.

Ne propustite

Na posljednjem ovogodišnjem Gradskom vijeću grada Đurđevca gradski vijećnici izglasali su proračun za 2020. godinu. On će iznositi 134,45 milijuna kuna. Detaljnije je proračun pojasnio gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Najznačajniji prihodi u proračunu su opći prihodi, porez na dohodak planiran u iznosu od 16 milijuna kuna. Renta je planirana u iznosu od 4,5 milijuna kuna s planiranim povećanjem od jednog postotnog poena, dok je najveći iznos planiran na kapitalnim i tekućim pomoćima u iznosu od 65 milijuna kuna – rekao je.

U planu je uređenje unutrašnjosti i okoliša Doma kulture, unutrašnjosti zgrade MUP-a, rekonstrukcija gradskih ulica, nogostupa i cesta te projekt Kulturne baštine.

U rubrici najznačajnijih prihoda i izdataka bit će i novi projekt – rekonstrukcija i uređenje zgrade Gradske uprave, onda kad se službe presele u novouređenu zgradu, onu MUP-a. Taj projekt prijavljen je zajedno s Udrugom invalida na program deinstitucionalizacije. Vrijednost projekta je 15 milijuna kuna, a predviđeno je da se kompletno rekonstruiraju sve tri zgrade i iznutra i izvana. Planira se da se jedan dio namijeni za organizirano stanovanje starijih i nemoćnih osoba i osoba s invaliditetom, računa se na 60 osoba.

Nakon pet godina zgrada se može prenamijeniti i lako se može napraviti dom za starije i na taj način planiraju riješiti boravak za starije ljude s područja grada Đurđevca.

Foto: Ivan Balija
Dajana Milodanović // Foto: Ivan Balija

Imaju i projekt zbrinjavanja udomljene djece, odnosno djece koja navršavaju 18 godina i izlaze iz sustava udomiteljstva, tzv. Kuću osmijeha, tu je i projekt osiguranja prehrane za djecu u riziku od siromaštva, za produženi boravak u vrtiću i razne druge programe te projekt Zaželi.

– Planira se i dogradnja Centra za socijalnu skrb u vrijednosti 8 milijuna kuna, gdje je partner i Grad, a radi se o brizi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Što se tiče poduzetništva, planiran je cijeli projekt razvoja infrastrukture razvoja poslovne zone A Sjever vrijedan 10,8 milijuna kuna, projekt je u postupku javne nabave, imamo subvencije poduzetnicima, poljoprivrednicima, tu je i nedavno otvoreni Poduzetnički inkubator – pojašnjavao je Janči.

Treći segment je kulturna i prirodna baština. Projekt Prirodne baštine samo što nije, potpisani su ugovori za izgradnju koja će završiti u toku iduće godine, tu je planirano 22 milijuna kuna. Značajna ulaganja planirana su u javnu infrastrukturu, ali i komunalnu. Grad je kupio prostor više od 500 kvadrata u Poslovnom centru.

– Tu je planiran prostor za udruge, ali isto tako za prostor Sveučilišta Sjever koja će ove godine otvoriti dva programa. Dogradit će se i vrtić Maslačak čime bi se otvorio prostor za još dvije skupine i tad više ne bi bilo lista čekanja – riječi su gradonačelnika.

Najveći europski projekt svakako je Aglomeracija Đurđevac kojom će biti riješeni sustavi odvodnje, a ugovori su potpisani prije nekoliko dana u prisutstvu premijera i tri ministra.

Foto: Ivan Balija
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

Što se tiče sporta, prijavljena su dva projekta, jedan je izgradnja balon hale na teniskim terenima, a drugi je izgradnja konjičkog kluba. Zadnji segmet je gospodarenje otpadom gdje se čeka dovršetak dokumentacije za nabavu spremnika, a izgradit će se i sortirnica i kompostište čime će se zaokružiti priča o gospodarenju otpadom na području grada Đurđevca.

Svemu tome replicirao je SDP-ov Marko Fucak kojem se već duže ne sviđaju kreditna zaduženja Grada, ali nije propustio pohvaliti kapitalne projekte.

– Bila bi šteta da se ti projekti ne realiziraju. Možda treba razmisliti i ne ići u kreditno zaduženje, možda pokušati pronaći druge izvore financiranja. Možda samo treba napraviti reviziju projekta i kao prioritet u naredne dvije godine staviti projekte koji su prioritetni. Za primjer, na koji je način osmišljen hostel u Boriku, hoće li donositi financijsku zaradu za sam Grad ili je to napravljeno za reklamu u turizmu, za brendiranje Đurđevca? – pitao je Fucak gradsku vlast.

Odgovorio mu je gradonačelnik Janči.

Foto: Ivan Balija
Marko Fucak // Foto: Ivan Balija

– Što se tiče projekata moramo osiguravati sredstva za vlastite udjele u projektima, ali pratiti i druge europske investicije. Nažalost, EU fondovi neće trajati vječno. Što se tiče hostela, on je zamišljen kao dio cijele priče o turizmu u gradu Đurđevcu. Tako su naše izložbe svjetskih umjetnika samoodržive i same se financiraju, naša Picokijada je samoodrživa, isti je pan da i hostel bude samoodrživ, to je naš neki konačni cilj. Što se tiče zaduženja Grada, on se može godišnje zadužiti za 20 posto svojih izvornih prihoda, mi smo trenutno na 10,55 posto – odgovor je gradonačelnika.

Želju da se uključi u raspravu komentarom izrazio je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Prijedlog proračuna od 134 milijuna je respektabilan zahtjev i plan koji si je Gradska uprava zadala. Za pohvaliti je da se Gradom upravlja ekonomično i da postoji dodatan izvor da se razmišlja o tome da se i u budućnosti može kreditno zaduživati. Ne bih želio da se stvori dojam da je Đurđevac kreditno prezadužen. Jednostavno, kad gledamo ove brojke i postotke koje govori gradonačelnik vidimo da smo mi relativno u 50 posto potencijala zaduženi, a kad se vodi riječ o mogućnostima normalnog funkcioniranja grada vidi se koliko je još prostora u samom bazenu kod drugih ograničenja. Istim tempom treba se ići naprijed. 2020. godina bit će sigurno godina rekorda, a to vide svi koji ovdje svakodnevno žive ili kad im dođu neki posjetitelji u grad koji ne mogu ne primijetiti kako Grad mijenja svoje lice – riječi su Željka Lackovića.

Proračun je prošao gotovo jednoglasno, jedino je Fucak bio protiv. Dvanaest glasova bilo je za.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Ajmo Vatreni! Pogledajte atmosferu iz naših kafića, utakmica se gleda bez daha

Počelo je ludilo zvano Euro 2024! Naši vatreni se u Njemačkoj danas počinju boriti za prolazak teške skupine u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×