15.1 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
trenutno 21 osoba

Nitko se iz samoizolacije u županiji nije prijavio za glasanje, a oboljeli od korone glasaju preko osobe od povjerenja
N

Danas u ponoć počinje izborna šutnja, a čekaju nas najneizvjesniji izbori pod okriljem koronavirusa.

Ne propustite

Ove nedjelje, 5. srpnja, izlazimo na parlamentarne izbore i biramo zastupnike u Hrvatskom saboru.

U Koprivničko-križevačkoj županiji pravo glasa ostvaruje 92. 804 birača, od toga u Koprivnici 26.289, u Križevcima 12.207, a u Đurđevcu 6.570.

Očekuje se mala izlaznost obzirom na epidemiju koronavirusa, ali i odlazak ljudi na ljetovanje. Na području županije ukupno je 254 redovnih biračkih mjesta.

Bit će osigurane sve mjere u skladu s preporukama i uputama DIP-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog Stožera.

Posebne mjere provodit će se za one birače koji su u samoizolaciji, a u našoj je županiji riječ o 21 osobi. No oni izgleda ne žele glasati, jer su već trebali javiti nadležnima.

– Što se tiče prijava za ostvarivanje biračkog prava osoba koje su u samoizolaciji, u ovom trenutku s današnjim datumom nema prijava upućenih nadležnim gradskim ili općinskim povjerenstvima – rekla nam je Melita Ivančić, pročelnica Službr ureda župana.

Kako izgleda, iz samoizolacije neće glasati nitko, jer je  Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo birače koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a žele glasovati, da se do četvrtka jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje. No obzirom na novonastalu situaciju, vjerojatno se još uvijek mogu javiti, ako se predomisle.

Kako glasaju birači u samoizolaciji

DIP podsjeća da će birači u samoizolaciji glasati ispred ulaza stana ili kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. Ako takav birač neće moći izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama. Članovi biračkog odbora pritom će obavezno nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice.

Oboljeli od koronavirusa glasaju preko osobe od povjerenja

Ustavni sud donio je danas donio i odluku prema kojoj se ne smije uskratiti biračko pravo osobama oboljelim od koronavirusa, U Županiji je trenutno četvero zaraženih, a ako odluče glasati, to će izgedati ovako:

– Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će obavljati s osobom od povjerenja osobe koja ima Covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana – kazali su u DIP-u.

Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom, a neki su javili da imaju nekoga koga će pozvati.

– Postoje i dalje mjere zaštitnih maski, rukavica, dezinficiranja ruku i ostalo što je potrebno. Ono što se odnosi na osobu od povjerenja, ostaje isto kako je bilo i prije – kazao je Slaven Hojski iz DIP-a, piše rtl.hr

– DIP cijelo vrijeme vodi računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja pučanstva. Po izmjenjenoj tehničkoj uputi osoba zaražena Covidom-19 ne smije doći u kontakt s glasačkim listićem, biračkim odborom i bilo kojim drugim izbornim materijalom – dodala je Lovrin.

Na konferenciji za medije, Lovrin je rekla da imaju 476 osoba koje su se prijavile na glasanje iz samoizolacije.

– Očekujemo da će se taj broj još povećati. No, ne računamo da će svi koji su zaraženi zatražiti glasanje – kazala je Ana Lovrin.

Danas u ponoć počinje izborna šutnja, a čekaju nas najneizvjesniji izbori pod okriljem koronavirusa.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

MLADI & USPJEŠNI

[VIDEO] BRAVO! Troje mladih i talentiranih glazbenika iz naše županije na popisu najboljih ispod 30 godina

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS Zamp) objavilo je zanimljiv popis na kojem se našlo 30 uspješnih hrvatskih autora, mlađih od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×