4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
DONESENE SU ODLUKE

Njemačka je ukinula određene zabrane, no ipak dosta toga ostaje zatvoreno
N

Predstavnici religijskih zajednica i crkava će narednih dana s vlastima razgovarati o mogućnostima postupnog ponovnog uvođenja bogoslužja uz strogu primjenu higijenskih pravila.

Ne propustite

Savezna država i federalne jedinice, koje se u Njemačkoj nazivaju „savezne zemlje” dogovorile su se da trgovine s površinom do 800 kvadrata mogu ponovo raditi. Prema njemačkom građevinskom pravu sve građevine koje imaju površinu veću od 800 kvadratnih metara spadaju u „specijalna zdanja”, pa je ovaj zakon poslužio kao orijentacija. Automehaničarske radionice, prodavaonice bicikala i knjižare također mogu otvoriti svoja vrata mušterijama – nezavisno od površine trgovine.

Pravila neće vrijediti u svim saveznim zemljama, jer su za realizaciju nadležne pokrajinske vlade. Isto tako, u različitim saveznim zemljama se nova pravila ne uvode u isto vrijeme: dok su u jednima trgovine otvorene već danas, u drugima će se to dogoditi tijekom narednih dana. Severna Rajna – Vestfalija odmah dodatno otvara i prodavaonice namještaja te dućane specijalizirane za potrebe beba. Kritičari iz Trgovačke komore opominju da se ovakvim razlikama remeti normalna tržišna konkurencija, piše Deutsche Welle.

Kao što je to do sada slučaj u samoposluživanjima i pri ulasku u sve ostale trgovine se preporučuje nošenje maski za lice. Držanje na obilježenom razmaku i kontrole broja kupaca koji su u trgovini već na ulazu bit će zadržani. Pred mnogim dućanima će redari kontrolirati broj kupaca i razmak, jer je i dalje na snazi ograničenje kontakata i obavezni razmak od jednog i pol do dva metra. Zajednica njemačkih gradova pretpostavlja da će kupci na početku biti suzdržani. Ljudi kojima je to zaista potrebno, rado će iskoristiti tu mogućnost, ali se ne očekuje veća navala na trgovine.

Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Završni razredi u školama u nekim pokrajinama od danas dolaze na maturalne i druge završne ispite ili na pripremnu nastavu za njih. U drugima će to uslijediti narednih dana, no ponegdje tek u svibnju. Više pokrajina je najavilo da zbog krize izazvane pandemijom ni jedan učenik neće ponavljati razred. Na fakultetima je ponovno dozvoljeno polaganje ispita, a laboratoriji, knjižnice i arhivi se mogu otvoriti pod strogo kontroliranim uvjetima.

Nošenje maske u Njemačkoj je „izričita preporuka” ali ne i obaveza. To je stav njemačke Vlade. No primjerice u Saksoniji od ponedjeljka postoji obaveza nošenja maske u autobusima, vlakovima i u trgovinama. Bavarska i Meklenburg–Zapadna Pomeranija to također uvode uključujući i vožnju taksija, od 27. travnja. Ove savezne zemlje naglašavaju da se pritom ne radi o medicinskim maskama nego o jednostavnom pokrivanju usta i nosa.

Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

Prije svega na snazi ostaje ograničenje kontakata. Sve masovne priredbe su otkazane do 31. kolovoza. Kafići, barovi i restorani ostaju zatvoreni, dok je prodaja za konzumiranje hrane izvan ugostiteljskog objekta i dalje dozvoljena. I dalje su zatvorene kulturne institucije, kupališta i bazeni, igrališta, teretane, kozmetički studiji i slični prostori. Frizeri mogu otvoriti svoje salone od 4. svibnja.

Putovanja se i nadalje ne preporučuju, uključujući i posjetu rodbini, hoteli ostaju zatvoreni. I dalje je na snazi upozorenje da se ne putuje u inozemstvo – to važi za sve zemlje svijeta.

Predstavnici religijskih zajednica i crkava će narednih dana s vlastima razgovarati o mogućnostima postupnog ponovnog uvođenja bogoslužja uz strogu primjenu higijenskih pravila.

U hitnoj službi za zbrinjavanje djece u vrtićima nema zajedničkih pravila za pokrajine. Uskoro će savezna država s pokrajinama raspravljati o mogućnosti postupnog otvaranja dječjih vrtića.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×