18.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
žustra rasprava

NK Radnik-Križevci “kipi” zbog HNS-ovih 300.000 eura, Pernjak: Moj status je odraz onoga kaj Rajn radi, a to je ništa, Rajn: Politički lešinari odlučili su unijeti razdor u zajednicu
N

Kako doznajemo od voditelja škole nogometa, Dražena Kemenovića, ovo je već treća ili četvrta godina kako klub dobiva novac, ali nikako da ga iskoristi.

Ne propustite

Žustra rasprava povela se na Facebooku nakon što je u javnost izašla vijest da HNS daje 300 tisuća eura Nogometnom klubu Radnik-Križevci.

Taj novac namijenjen je za kupnju umjetne trave koja bi prekrila pomoćno igralište, koje pak još uvijek nije izgrađeno.

Kako doznajemo od voditelja škole nogometa, Dražena Kemenovića, ovo je već treća ili četvrta godina kako klub dobiva novac, ali nikako da ga iskoristi.

– Kad potpišemo ugovor s HNS-om dobit ćemo novac, odnosno travu. Prije toga, Grad treba napraviti pripremu za umjetnu travu. I nije samo to problem, već je problem što mi to možemo dobiti još samo ove godine. Inače, HNS nama taj novac daje jedno tri ili četiri godine, a mi smo u tim proteklim godinama imali problematične vlasničke odnose sa susjedima, tj. ljudima od kojih je Grad kupio te vrtove. Sada se tamo kote zmije i štakori i sve je zaraslo – kaže nam Dražen Kemenović.

Županijski kup
Dražen Kemenović // Foto: Ivan Balija

Smatra Kemenović da taj prostor treba počistiti i urediti i zbog toga što se nalazi odmah iza križevačkih bazena, odnosno u samom centru grada.

– Trenutno svi šute, ali nekaj se događa jer su se počeli javljati ljudi iz politike koji bi nam htjeli pomoći. Sreća je kaj su izbori svake četiri godine pa se onda netko sjeti i nas koji godinama grcamo bez pomoćnih igrališta, bez mjesta za rad i adekvatnih uvjeta – dodaje Kemenović.

Ističe kako su zime najgore, jer da bi seniori, koji su ušli u drugu ligu, trenirali u tom periodu oni odlaze u Brckovljane i Kašinu.

Istovremeno na Facebook stranici NK Radnik Križevci osvanuo je status kojim se proziva Grad i gradonačelnika. A nakon te objave i gradonačelnik Rajn imao je nešto za reći po tom pitanju.

No krenimo redom, ovo je status koji je objavljen na službenoj Facebook stranici nogometnog kluba u kojem ističu svoju iznenađenost odnosa Grada Križevaca prema samom klubu, a nastavno na činjenicu da, čini se, niti ove godine neće moći iskoristiti dobiveni HNS-ov novac za umjetnu travu.

nk radnik
Screenshot // Facebook

Na sve se osvrnuo Mario Rajn, koji je u podužem statusu dao od znanja koliko se u nogomet ulaže i kako nije samo tako jednostavno izgraditi pomoćno nogometno igralište.

– S Nogometnim klubom Radnik-Križevci uvijek smo imali jako dobru suradnju i ugodnu komunikaciju. Nažalost, posljednjim istupima na službenim stranicama Kluba takva komunikacija spuštena je na razinu nedostojnu jednog sportskog kolektiva koji u svom nazivu nosi ime našeg grada. Također, svi sportski klubovi, osim same rekreacije, na neki način i odgajaju djecu, na koju se samorazotkrivajući autor patetično poziva, ali ako je ovakva komunikacija odgoj kakav im usađujemo, onda se u Klubu trebaju zapitati zašto dopuštaju ovakvo grubo korištenje djece u svrhu liječenja nečijih privatnih frustracija – istaknuo je Rajn na samom početku.

Križevci
Gradonačelnik Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

– Uime brojne djece koja treniraju u NK Radnik-Križevci, uime svih ljubitelja dobrog nogometa koji su proslavili veličanstveni ulazak Kluba u viši razred hrvatskog nogometa te u svoje osobno ime ispričavam se vatrogascima i vrtićancima koji su na manipulativan način uvučeni u ovu raspravu – nastavio je Mario Rajn.

Cijeli osvrt donosimo u nastavku

Radi cjelokupne križevačke javnosti navest ću nekoliko činjenica oko nogometnog stadiona. U zadnjih 5 godina u kompleks stadiona uložili smo, uključujući i atletsku stazu, preko 11 milijuna kuna. Ogradili smo pomoćno igralište, postavili novu rasvjetu, na glavnom terenu izgradili sustav navodnjavanja, uredili parkiralište, izgradili tribine i uredili klupske prostorije, uredili okoliš i prebojili ogradu, kupili nove golove, kupili novu kosilicu itd. Važno je napomenuti da je vodstvo kluba aktivno, pa čak i profesionalno, sudjelovalo u projektiranju i izgradnji tribine i klupskih prostorija.

 

Ako to nije značajno ulaganje novca poreznih obveznika i građana Križevaca za našu djecu i nogometaše, ne znam što jest, pogotovo jer je isti kompleks nasušno žudio za ovakvom revitalizacijom barem zadnjih 25 godina. Mi smo uspjeli iznijeti sav posao u pet.

 

Što se tiče novog pomoćnog igrališta s umjetnom travom, situacija nije tako jednostavna kako se predstavlja. Nogometni klub želio bi pomoćno igralište punih natjecateljskih dimenzija. Da bi to ostvarili moramo izvlastiti susjede na silu i uzeti im njihovo zemljište. Taj postupak je pokrenut, no nije završen i u ovom trenutku mi građevinsku dozvolu ne možemo dobiti. Zbog samih dimenzija potrebno je puno potpornih zidova pa se ta investicija penje na preko 10 milijuna kuna.

 

Umjetna trava koju je moguće dobiti od HNS-a predstavlja samo 20% ukupnog troška.

Pitanje je, treba li Grad na silu uložiti još milijun eura u nogomet dok i ostalim sportovima treba osnovna infrastruktura, dok neke ulice u centru trebaju rekonstrukciju, dok nemamo mjesta u vrtićima, dok bazeni trebaju znatna ulaganja? Poštujemo djecu i roditelje koji treniraju i vole nogomet, ali ne možemo istoga trena sav novac usmjeriti u samo jedan sport, u koji smo već do sada uložili znatna sredstva.

 

Smatramo da pomoćno igralište treba izgraditi i izgradit ćemo ga u pristojnim dimenzijama kad se otvori natječaj na kojem ćemo osigurati barem 60% investicije. Do onda ćemo imati u potpunosti spremnu dokumentaciju, riješene imovinsko pravne odnose i osiguranu razliku do 100% investicije. Iza toga stojimo i to ćemo realizirati.

 

Ne mogu se oteti dojmu kako su djeca i nogometaši NK Radnik Križevci iskorišteni u preuranjenoj predizbornoj kampanji budući da je autor ovih neosnovanih napada predsjednik jedne političke stranke u Križevcima. Na te neosnovane optužbe “poskočila” je i cijela oporbena scena, očito u nedostatku svježih ideja za dobrobit građana Križevaca.

 

Smatram da politici nije mjesto u sportu, bez obzira na sve naše političke razlike, sport je nešto što okuplja, a politički lešinari odlučili su upravo preko sporta unijeti razdor u našu sportsku i gradsku zajednicu. To im neće uspjeti jer građanke i građani vide i znaju tko ulaže u sport, a tko neprimjerenim huliganskim rječnikom, usprkos profesuri na Sveučilištu Sjever, pokušava oživjeti svoju uspavanu političku karijeru.

 

Mi ćemo i dalje ulagati u sportsku infrastrukturu, bez pritisaka i sa željom da sva djeca u Križevcima imaju adekvatne uvjete za razvoj i rekreaciju.

Priupitali smo gradonačelnika na koga aludira kada spominje samorazotkrivajućeg autora statusa te smo doznali da se radi o Dejanu Pernjaku, predsjedniku križevačkog SDP-a te tajniku NK-a Radnik-Križevci, koji se ujedno i oglasio na svojoj društvenoj mreži.

dejan pernjak
Screenshot // Facebook

Kontaktirali smo i Dejana Pernjaka kako bismo dobili njegov komentar na cjelokupnu situaciju.

– Godinama traje natezanje između kluba i Grada oko traženja modaliteta kako instalirati tu umjetnu travu. Naravno, Grad u ovom trenutku misli da su oni izgradnjom gradskog stadiona svoje napravili, ali to nije tako. Infrastruktura zahtjeva konstantno ulaganje, no ono što je očito jest da Grad ambicija za rješavanje ove problematike nema – rekao je Pernjak.

Dodaje kako je dugo vremena prošlo i kako smatra da je u interesu Grada da se ova tema jednostavno prestane spominjati i da se zaboravi.

– Zadnjih mjeseci se gospodin Rajn uopće ne odaziva na ikakve upite kluba po tom pitanju, a o tome koliko on kao gradonačelnik vodi brigu o klubu kojeg on navodno voli, govori činjenica je on prvi gradonačelnik koji nije došao na završnicu Malonogometnog turnira. Nakon 18 godina naš klub je bio domaćin Županijskog nogometnog kupa, nije ga bilo ni tamo, bilo je takvih raznih situacija. To je jedna pljuska u lice svima – govori Pernjak.

Prostori Nk Križevci
Dejan Pernjak brani boje oporbenog SDP-a // Foto: Ivan Brkić

Dodaje kako se svog statusa ne srami niti mu je žao što je iskoristio riječ “lažov” u njemu, te da je upravo jučer podnio zahtjev za ostavkom na mjestu tajnika Kluba, ali zahtjev mu je odbijen.

– Činjenica je da zavlači, možda ne laže, ali izmišlja. Projektna dokumentacija postoji. Pitao sam svoje članove izvršnog odbora misle li reagirati ili ćemo i dalje šutjeti. Nude nam 300 tisuća eura, a Grad to odbija pa se vade na imovinske odnose, a lokacijska dozvola je inače izdana, građevinska nije. Postoji tisuća načina kako sve to napraviti, ali oni to ne žele i znam da sad zbog moje reakcije ne budu ništa napravili – govori tajnik kluba i dodaje da status gradonačelnika uopće ne želi komentirati.

– Taj status je odraz onoga kaj on radi u ovom gradu, a ne radi ništa u zadnje vrijeme. Ja možda jesam emotivan, ali nogometni klub meni nije politika, to je nešto što volim i u čemu uživam – kaže Pernjak.

IMG
Dražen Kemenović // Foto: Admir Sinani

Dražen Kemenović smatra da je fizički moguće do kraja godine izgraditi pomoćno nogometno igralište, ali samo ako volja postoji.

– Uvjeren sam u to, jer bi tvrtka Radnik trebala biti izvođač radova pa mislim da je simbioza veoma jasna. Oni bi to časkom napravili. Da bismo dobili taj novac, HNS-u netko mora biti garancija, netko treba reći da će se potpisani ugovor ispoštivati. Mi to ne možemo, nismo vlasnici ni kluba ni zemljišta, Grad je taj koji daje jamstvo, on je vlasnik svega. Ja nisam građevinar, ali ne znam zašto bi priprema toga svega mogla toliko puno koštati – zaključio je Kemenović.

Iako je Kemenović, kako kaže Pernjak, dragi prijatelj i kolega iz kluba, predsjednik križevačkog SDP-a i tajnik kluba smatra da Grad tek sad više ništa neće poduzeti po pitanju izgradnje pomoćnog igrališta.

– Ne, Grad će sad imati argument više da garanciju, ili bilo što kaj HNS-u treba dostaviti, ne dostavi, jer je Pernjak napravil cirkus. Sad budu mene okrivili, ali ja sam spreman za to, alibi su dobili. Dražen je moj dragi prijatelj i izuzetna osoba i on je veliki pozitivac i on i dalje u to vjeruje da će igrališta biti. Ja u to ne vjerujem više. Ja se nadam da će gospodin Kemenović u ovoj situaciji biti u pravu. Vjerujem da vam Dražen nije spomenuo kako će s 31. prosincem dobiti otkaz na mjestu voditelja škole nogometa. Eto tako mu se Grad zahvaljuje, otkaz mu daje i bit ćemo jedini klub u regiji koji neće imati voditelja škole nogometa – zaključio je Dejan Pernjak i dodao kako smatra da bi se sve riješilo da volje ima, ali volje nema.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dašak ljeta

Suncem okupana ljepotica očitala modnu lekciju, “špiceri” mogu gledati i učiti kako se to radi

Spajanje nespojivog - vještina koju žele mnogi, ali malo ih ima osjećaj za to. Zeleni crop top i baby ružičasta...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×