6.3 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

No Logo Opera(cija) u varaždinskom HNK
N

Ne propustite

No Logo Opera(cija) naziv je međunarodnog umjetničkog projekta koji se ovih dana stvara u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. U suradnji Varaždinke Sanje Tropp Frühwald, umjetničke direktorice kolektiva VRUM, te Mirjam Schmuck i Fabiana Lettowa iz njemačkog „kainkollektiva” producira se predstava koja će svoju premijeru doživjeti 11. travnja na daskama varaždinskog kazališta, a reprizu dan kasnije.

Svijet puca po šavovima

Kakav je zvuk pucanja svijeta po šavovima koji ga drže zajedno, pitaju se autori No Logo Opera(cije).
U jednoj od najrazvijenijih regija Hrvatske, na rubnom dijelu baroknog Varaždina, stoje pogoni nekadašnjeg industrijskog giganta Varteksa. I dok preostale zaposlenice pokušavaju dostići zadanu normu kako bi zaradile plaću koja tek da premašuje minimalnu, produkti njihova rada prodaju se pod imenom jakih modnih brandova, gdje cijena jednog artikla premašuje cijenu njihova cjelomjesečna rada. S druge strane, konkurenti „Varteksima” Jugoistočne Europe su sweatshopovi na Dalekom Istoku čiji proizvodi preplavljuju tržišta kroz globalne modne lance i brandove koji su zaštitni simboli mladih, urbanih i modernih.

Podzemlje u plamenu

Sanja, Mirjam i Fabian inspirani su knjigom američke novinarke Naomi Klein „No Logo” u kojoj autorica opisuje tamnu stranu blistave vanjštine naše kulture brandova i ispraznost logotipova, gdje ostaju bezimenima sve zone izvan centara u kojima ljudi i priče neprimjetno i nečujno nestaju. Klein poručuje: „Možda se na površini još ništa ne primijećuje, ali podzemlje je već u plamenu”.

Suvremena barokna opera

Šaroliki ansambl sačinjen od hrvatskih i njemačkih umjetnika, suvremenih plesača Ane Mrak i Brune Isakovića, glumca Tilla Frühwalda, opernih pjevača Kerstin Pohle i Floriana Laussa te gudačkog kvarteta kojeg čine članice Zagrebačkog orkestra mladih Jasmina Bojić, Paola Bralić, Katarina Kutnar i Sara Parađiković, pokušat će na sceni (re)konstruirati „suvremenu baroknu operu”. Prividno će spojiti krajnosti vremena i prostora, dati imena i glasove bezimenima i ušutkanima koji stoje u pozadini europskog tržišta razmjene robe i ljudi.
Tome će doprinijeti i umjetnici skriveni od svjetala pozornice – autor glazbe Damir Šimunović, autor video projekcija Dragan Đokić, kostimografkinja i scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te asistentica kostimografije Ana Fucijaš.

Koprodukcijski partneri u projektu su HNK Varaždin, Koncertni ured Varaždin, CIU Varaždin, udruga Domino – Queer Zagreb Sezona 2014 . te njemački Ringlokschuppen Mülheim i Forum Freies Theater Düsseldorf.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Državna cesta broj 10

KAOS Pet minuta nakon prometne na brzoj cesti dogodio se i lančani sudar, vozač prebrzo jurio

Nakon prve prometne nesreće na državnoj cesti broj 10 došlo je do još jedne prometne nesreće s materijalnom štetom....
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×