28.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Projekt METMONIC

Nove meteorološke postaje postavljene su u Podravini i Prigorju, pratit ćemo vrijeme preciznije nego ikada
N

Nove meteorološke postaje podatke će slati svakih 10 minuta i svi ćemo ih moći pratiti na novoj internetskoj platformi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ne propustite

Nove meteorološke postaje postavljene su u Koprivničko-križevačkoj županiji. Riječ je o proširenju mreže meteoroloških postaja u Hrvatskoj koje provodi Državni hidrometeorološki zavod u sklopu projekta METMONIC. Tako ćemo uskoro imati i službene meteorološke podatke iz Koprivnice i drugih mjesta u Podravini i Prigorju, i to skoro u realnom vremenu.

Upravo su ovo ljeto obilježile vremenske nepogode. U neposrednoj okolici bilo je tuče i rušilačkog vjetra, a svakako ćemo pamtiti povijesnu poplavu Drave. To su stvari na koje ne možemo utjecati. Možemo ih, međutim, pokušavati bolje razumjeti te, u konačnici, točnije prognozirati i pripremiti se na njihove posljedice. A za to nam trebaju podaci. Što više podataka sa što više lokacija.

Nova meteorološka postaja u Koprivnici postavljena je na prostoru vodocrpilišta Ivanščak, nedaleko od postojeće automatske – ali neslužbene – postaje. Infrastruktura je izgrađena, slijedi postavljanje električnih instalacija, a nakon toga će doći i instrumenti.

Početak rada nove meteorološke postaje u Koprivnici očekuje se do kraja godine, rekli su nam iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Podaci će se osvježavati svakih 10 minuta.

– Na postaji će se mjeriti temperatura zraka na 2 metra visine, maksimalna i minimalna temperatura zraka, temperatura zraka na 5 centimetara iznad tla, relativna vlažnost zraka, količina i vrsta oborine, visina snijega, smjer i brzina vjetra te trajanje sijanja Sunca – naveli su iz DHMZ-a.

Meteorološka stanica, Koprivnica
Foto: Ivan Balija
Sve dostupno na internetu

Podaci će biti javno dostupni na novoj internetskoj platformi. Tako ćemo, gdje god da se nalazimo, moći vidjeti kakvo je vrijeme u Podravini i Prigorju ili na bilo kojoj od oko 400 postaja diljem Hrvatske.

– Podaci će biti dostupni online putem Centralne integracijske platforme (CIP) koja se također razvija u sklopu projekta METMONIC – pojasnili su iz DHMZ-a. – Osim putem CIP-a, podacima će se moći pristupiti i preko mrežnih stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda. Navedeni podaci bit će dostupni bez naknade.

Nove meteorološke postaje u županiji

U Podravini i Prigorju postavljene su još četiri klimatološke postaje: Mala Mučna, Đurđevac, Ludbreg i Sveti Ivan Žabno. Uz njih, tu je i deset kišomjernih postaja: Hlebine, Legrad, Kalnik, Duga Rijeka, Sveti Petar Čvrstec, Sveti Petar Orehovec, Fodrovec, Sveta Ana, Ferdinandovac i Podravske Sesvete.

Sve će te stanice biti potpuno automatizirane, odnosno bez ljudskih motritelja. Njihovo puštanje u redovan rad također se očekuje do kraja 2023. godine, odnosno sa završetkom projekta METMONIC, zaključuju iz DHMZ-a.

Podsjetimo, jedina meteorološka postaja u županiji koja ima status glavne meteorološke postaje (GMP) nalazi se u Križevcima.

Klimatološka postaja Mala Mučna
Klimatološka postaja Mala Mučna. Foto: Mirko Hanžeković
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Novost

TO SE TRAŽI Dobra vijest za vozače, od sutra pojeftinjuje gorivo

Kako donosi poslovni.hr, od utorka nam stižu nove, niže cijene goriva. Najviše će pojeftiniti benzin, za četiri centa, te će...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×