17.9 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Novi cjenik odvoza otpada u Đurđevcu
N

Ne propustite

Od prvoga dana nove nam godine stanovnici Đurđevca plaćaju odvoz otpada iz kućanstava i tvrtki po novom cjeniku. Naravno, iznosi su viši od dosadašnjih, a direktor tamošnjih Komunalnih usluga Zdravko Lenardić objašnjava da su sada u cijenu uključene i naknade koje se prije nisu plaćale.

– Novosti su gdje nam se javljaju nove stavke, mi smo do sada u cjenicima imali odvoz na deponiju, a nismo imali uključeno zbrinjavanje otpada i naknadu za umanjenu tržišnu vrijednost, koju Grad mora isplaćivati građanima u dijelu 500 metara od odlagališta, kaže Lenardić.

Poskupljenje će kućanstvima značiti oko petinu veće izdvajanje, što na primjeru obitelji s tri i više članova iznosi desetak kuna, dok za gospodarstvo Lenardić navodi upola više cijene.

– Podiglo je cijenu 20-tak posto za fizičke osobe i negdje 50-tak posto kaj se tiče pravnih osoba, jer nam je u cjeniku predviđeno za fizičke osobe sufinanciranje Grada u zbrinjavanju otpada, a kod pravnih osoba i zbrinjavanje otpada ide u punoj cijeni, veli direktor Komunalnih usluga.

Do nikome dragog povećanja cijena kaže da je moralo doći jednostavno jer nova izdvajanja propisuje novi Zakon o gospodarenju otpadom, a uz to u đurđevačke Komunalne usluge imale su i tek će imati niz ulaganja radi poboljšanja usluge.

– Moramo raditi sanaciju odlagališta, napravili smo novu ulaznu rampu, vagu, gdje smo imali značajne investicije, idemo u investiciju reciklažnog dvorišta jer imamo odvojeno skupljanje otpada. To isto mora biti uključeno u cijenu odvoza i zbrinjavanja, tako da su značajno povećani troškovi našega rada, a to se mora na kraju prelomiti na onome tko stvara otpad, navodi Lenardić.

Kako bi se građane potaknulo na odvajanje korisnog otpada, tijekom prijelaznog razdoblja smeće iz đurđevačkih kućanstava odvozit će se četiri puta mjesečno, a naplaćivati tri. Reciklažni otpad stanovnici za sada mogu odlagati na zelenim otocima, a direktor Lenardić kaže da se razmišlja o uvođenju sustava dijeljenja vrećica za plastiku, papir i ostalo iskoristivo iz domova, dok bi se bio otpad odvozio svaka dva tjedna. Hoće li se to i kada ostvariti ovisit će u najvećoj mjeri od pomoći Fonda za zaštitu okoliša.

tekst: Radio Koprivnica

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Otišao bez pozdrava

JESTE LI GA VIDJELI U Podravini nestao mladić Luka, policija moli sve koji nešto znaju da odmah jave!

Mladić (20) nestao je još 18. svibnja i policija moli sve koji znaju bilo kakvu informaciju o njemu neka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×