15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Podravski zbornik

Slasna bregovska pita simbolično okupila najbolje autore i njihove radove iz raznolikih znanosti i struka
S

Ne propustite

Robert Čimin je izrazio i zadovoljstvo vrlo plodnom i produktivnom godinom u pogledu prikupljanja kvalitetnih radova tako da je njih čak desetak moralo pričekati iduće izdanje zbornika

Danas je predstavljeno novo izdanje Podravskog zbornika, izdavačkog projekta koji obuhvaća znanstvene radove različitih struka, eseje, književne ulomke i poeziju koje povezuje zajednička nit – Podravina.

Novo, 42. izdanje zbornika predstavili su ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik zbornika, izvršna urednica Helena Kušenić i autor Mario Kolar.

Zanimljivo je da na prvi pogled ovogodišnji zbornik nalikuje na kuharicu – naime, na naslovnici se nalazi bregovska pita, zaštićeno nematerijalno dobro Hrvatske, a na unutrašnjim koricama je i recept za tu slasticu na hrvatskom i engleskom jeziku čime ju se nastoji promovirati što široj publici. Ipak, osim tog detalja, zbornik se ne dotiče kulinarstva, već se na svojih 300-tinjak stranica, 13 članaka i 13 priloga bavi arheologijom, književnošću, etnologijom, poviješću, nakladništvom i mnogim drugim temama.

Robert Čimin, glavni i odgovorni urednik // Foto: Sanjin Bojić
Robert Čimin, glavni i odgovorni urednik // Foto: Sanjin Bojić

– Zahvaljujem svima koji su surađivali na ovoj knjizi, počevši od novog uredništva koje je i zbog financijskih razloga i zbog operative ove godine potpuno smanjeno, s 15 članova smanjili smo na osam, a ove godine i na samo tri, što se pokazalo dobrim potezom. Podravski zbornik je regionalna publikacija, a ne muzejska, kao što su to postali neki drugi zbornici poput sisačkog i osječkog. Pokriva šire geografsko područje i bavi se raznim temama, u početku su to bile uglavnom muzejske poput etnologije i arheologije, no danas imamo čitav niz tema koje odskaču od toga. Nadam se da ćemo se u tom smjeru i dalje širiti – rekao je Robert Čimin.

Podravski zbornik imat će i inozemni odjek s obzirom na to da se primjerci šalju u nekoliko desetaka stranih muzejskih knjižnica, a u tu su svrhu sažeci svih radova prevedeni na strane jezike.

Brojni zainteresirani došli su po svoj primjerak // Foto: Sanjin Bojić
Brojni zainteresirani došli su po svoj primjerak // Foto: Sanjin Bojić

Čimin je izrazio i zadovoljstvo vrlo plodnom i produktivnom godinom u pogledu prikupljanja kvalitetnih radova tako da je njih čak desetak moralo pričekati iduće izdanje zbornika jer u ovogodišnje jednostavno nisu stali.

Prisutnima je sadržaj zbornika detaljno predstavila izvršna urednica Helena Kušenić, ističući najzanimljivije o svakom radu u publikaciji. Mario Kolar također je predstavio svoj esej Teorija književnosti za normalne ljude koji se bavi životom i djelovanjem Milivoja Solara, istaknutog akademika rođenog u Koprivnici, kojemu je bio posvećen i dvodnevni znanstveni skup na Sveučilištu Sjever održan prije nekoliko tjedana.

Zbornik je izdan uz pomoć mnogih sponzora i donatora, među kojima su i Grad Koprivnica te Koprivničko-križevačka županija, a može se kupiti za cijenu od 50 kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Križevačka eparhija

Naša katedrala dobit će relikviju svetog Šarbela, sveca s najviše čudesa u povijesti kršćanstva!

Grkokatolička katedrala Svete Trojice u Križevcima 22. rujna dobit će u trajno vlasništvo relikviju svetog Šarbela, istočnog katoličkog sveca...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×