16.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Novi ustroj na štetu kontinentalnog turizma
N

Ne propustite

Koprivničko-križevački župan Darko Koren jasno i glasno se odredio protiv najavljenih promjena u sustavu turističkih zajednica u državi, prema kojem bi od sadašnjih 280 preostalo njih svega 80-tak. Ukidanje turističkih zajednica prema kriteriju financijske snage, po kojem razlog za postojanje ne bi imale one s godišnjim prihodom manjim od 200 tisuća kuna, Koren veli da je veliki korak unazad u pokušajima razvijanja kontinentalnog turizma.

– Mislim da je to zapravo nož u leđa i očito predlagačima zakona, tog modela i tog ustroja apsolutno nije stalo, ili im je stalo da propadne turizam na kontinentu. To je smrt za kontinentalni turizam. Apsolutno mislim da to ne možemo nikako prihvatiti i ja vjerujem čak da takvo što neće proći, jer takvo nešto suludo ići predlagati, mislim da svakome tko ima neke dobre namjere da se u tom sektoru nešto napravi – da mu je jasno da ovo ide u suprotnom pravcu – smatra župan.

Direktor ureda koprivničko-križevačke Turističke zajednice Zdravko Mihevc naglašava da prijedlog promjena nije popraćen nacrtima novih zakona o članarinama i boravišnoj pristojbi, pa je potpuno nejasno u kakvim bi novčanim okvirima trebao djelovati novi ustroj.

– Pošto nema ova dva zakona, proizlazi logički da će se sredstva na neki način centralizirati na razini te regionalne menadžment organizacije i na neki način će se onda donositi proračun i onda će se raspodjeljivati. Ali je pitanje koliko ćemo se mi onda uspjeti izboriti za Hlebine, za Golu, za Molve, za Gornju Rijeku, za Koprivnicu, za Đurđevac, itd., jer sad je naša Skupština donosila autonomno tu odluku – objašnjava Z. Mihevc.

A što se tiče teritorijalnog ustroja naglasio je da bi na kontinentu djelovale regionalne zajednice, slavonska koja bi obuhvatila pet i središnja sa sedam županija, dok bi u priobalnom dijelu područje turističkih zajednica slijedilo granice županija. Mihevc prilično sumnja da bi županije imale volje financirati neku regionalnu ustanovu, bez ikakvih garancija koliko će se novca vratiti na njihovo područje. Ne vjeruje ni da bi sadašnjih 5% udjela kontinenta u prihodu od turizma ovako poraslo, a tijekom dosadašnje javne rasprave protivljenje ovako zamišljenom preustroju izrekli su članovi Hrvatske zajednice županija, kao i Koordinacije direktora turističkih zajednica. Prema novom zakonu trebalo bi se ravnati od početka iduće godine.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×