PRAKTIČNO RJEŠENJE

Novigraci postavili semafore kraj groblja: Kad svijetli crveno, vozači moraju stati i čekati 10 minuta da prođe sprovod

Jedan je postavljen u pravcu nailaska vozila iz ulice Blaža Mađera, a drugi u pravcu nailaska vozila iz smjera Srdinca.

10:04h
0
Foto: novigrad-podravsk.hr

Stanovnici Novigrada Podravskog od sada će se u miru i tišini, bez neprimjerene buke motornih vozila, opraštati od svojih najbližih na mjesnom groblju “Sveta Klara”.

Naime, uz nerazvrstanu cestu koja prolazi pored groblja postavljena su dva stupa s crvenim svjetlom „stop“ semafora i tablom upozorenja.

Jedan je postavljen u pravcu nailaska vozila iz ulice Blaža Mađera, a drugi u pravcu nailaska vozila iz smjera Srdinca.

Tekst na tabli upozorava vozače da zaustave vozilo i ugase motor, a upaljeno crveno svijetlo signalizira da se odvija sprovod.

– Crveno svjetlo upaljeno je samo za vrijeme trajanja ceremonije ispred mrtvačnice, dakle, u pravilu manje od desetak minuta – kazuju.

Vjerujemo da će se vozači kamiona, poljoprivrednih strojeva, ali i osobnih vozila pridržavati upozorenja te da više neće biti dosadašnje neprimjerene buke u trenutku kada se opraštamo od svojih najbližih – pojasnio je načelnik Zdravko Brljek te napomenuo da su se nekada, dok nije bilo mrtvačnice, a sprovod se kretao ulicom u koloni od kuće pokojnika do groblja, vozila u nailasku zaustavljala i gasila motor, a ona koja su dostigla sprovod nisu pretjecala pogrebnu povorku.