26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SKANDALOZNO

Novigradski načelnik Mladen Mađer još jednom uvjetno osuđen
N

Ne propustite

Nakon što je nedavno s još dvojicom sumještana Marijanom Bagarićem i Ivanom Pleškom nepravomoćno osuđen na pola godine zatvora uvjetno godinu dana zbog protuzakonitog iskapanja šljunka, načelnik općine Novograd Podravski Mladen Mađer osuđen je opet nepravomoćno na još sedam mjeseci zatvora uvjetno dvije godine zato jer je odobrio početak 8,5 milijun kuna vrijedne izgradnje školske sportske dvorane iako je znao da u općinskom proračunu nema novca za radove.

Početkom siječnja 2005. godine je s izvođačem radova tvrtkom TD “Zagorje Tehnobeton” potpisao početak gradnje dvorane u umanjenom obimu, vrijednom 3,4 milijuna kuna, iako je znao da općina ni to neće moči platiti u roku i da će zato platiti zatezne kamate te da bi ta odluka mogla rezultirati još većim troškovima gradnje dvorane. To se i dogodilo – općina je izvođaču radova platila 388 tisuća kuna zateznih kamata. U istom sudskom postupku se Mađera teretilo za još dva prekršaja: da je pogodovao đurđevačkom Segradu pri odabriru tvrtke koja će obnoviti krovište na Domu kulture te da je falsificirao podataka o zaduženosti općine na osnovi kojih je od države tražio odobrenje za višemilijunsko kreditno zaduženje radi plaćanja građenja školske sportske dvorane i otplatu drugih dugova općine, no te su optužbe odbaćene.

U sudskom postupku u kojem su Mađer, Bagarić i Pleško nepravomoćno osuđeni na šest mjeseci zatvora uvjetno godinu dana tužiteljstvo je Mađerov prekršaj ocijenilo teškim, no nije to moglo dokazati, pa je Lidija Vuljak, sutkinja Općinskog suda u Koprivnici, načelnika blaže osudila:

– Nismo mogli utvrditi koliko je šljunka iskopano tijekom načelničkog mandata Mladena Mađera, a koliko kubika u mandatu njegovog prethodnika Nikole Šarića. Zato je Mađer kažnjen jer je drugooptuženom Bagariću omogućio da od 1. listopada 2004. do 6. prosinca 2006. godine na dvije lokacije iskopa više od 6200 kubnih metara šljunka vrijednog više od 115 tisuća kuna, a trećeoptuženom Plešku da od 1. listopada 2004. do 1. lipnja 2006. godine iskopa 7812 kubika šljunka vrijednog 534 tisuće kuna. Bagarić i Pleško su, pak, kažnjeni jer nisu imali koncesiju za eksploataciju šljunka, niti su njihove tvrtke bile prijavljene za tu djelatnost.

Sutkinja Vuljak je dodala da je šteta izračunata temeljem cijene kubika šljunka od 29 kuna te da se nije uzelo u obzir njihovo objašnjenje da su granulat koristili isključivo za sanaciju poljskih puteva. Sudskim postupkom nije obuhvaćena šteta koju je trojka nanijela općinskom, županijskom i državnom proračunu neplaćanjem rente za iskopani šljunak.

– Za bivšeg načelnika Šarića krajem 2000. godine je kupljen brežuljak pored Srdinca i Plavšinca, ali ne za iskop šljunka nego da se poravna do razine okolnog zemljišta i uredi prostor za odlaganje otpadnih voda iz septičkih jama. Par mjeseci kasnije je Mađer postao načelnik, a od 2004. do 2006. je iskop šljunka bio najintenzivniji. “Kvaka” je u tome što je šljunak završavao u privatnim dvorištima, a osim općine njegov prijevoz su plaćale i fizičke osobe – otkrio nam je bivši dugogodišnji tajnik općine Zdravko Brljek te dodao da će općina prije ili kasnije platiti još zateznih kamata:100225-madjer-2

– Dugo sam dopisima i u razgovorima upozoravao vijećnike i načelnika da se prestane sa ulascima u nove projekte dok općina ne plati sve dugove, ali nisu me poslušali. Općina, naime, samo Ministarstvu financija već godinama duguje više od milijun kuna za kredit za koji je država bila jamac i platila ga, a onda je zatražila povrat novca. Od 2005. godine zatezne kamate, koje su iznosile prvo 15% a sada 17%, općinu koštaju 417 kuna dnevno, pa joj je država još 2008. poslala upozorenje o pola milijuna kuna duga. Sada je taj iznos sigurno znatno veći, no više ne radim u Općini pa ne znam pojedinosti – objasnio je Brljek.

Njegove tvrdnje o iskopu šljunka potvrdio je bivši načelnik Nikola Šarić te otkrio druge pojedinosti o poslovnopj suradnji Mađera, Bagarića i Pleška:

– Dok sam vodio općinu nije bio iskopan ni jedan kubik šljunka, a presuda je sramota pravosuđa, jer se iz dokumentacije vidi tko je i kada što radio, vještaci su utvrdili da je iskopano 20 tisuća kubnih metara šljunka, a Pleško je kažnjen jednako kao i Bagarić iako je samo radio posao koji mu je dala Općina. Uz to, Bagarić je u dogovoru s načelnikom iskapao šljunak s privatne parcele bez ikakve dozvole, a kad ga je rudarski inspektor otkrio Mađer mu je pomogao na način da je “preko noči” odobrio zamjenu Bagarićeve za općinsku zemlju kako bi ga spasio.

Načelnik Mladen Mađer nije želio komentirati sudska rješenja i optužbe , naglasivši pri tome da ga zanimaju samo rezultati posljednjih izbora, na kojima je uvjerljivo pobijedio:

– Briga me za pitanja i mišljenje novinara, Brljeka i Šarića. Sudske presude su nepravomoćne i naravno da ću se žaliti, a ako sam na bilo koji način prekršio zakon postoje sudovi koji će utvrditi činjenice.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nadzor prometa

BRZI I PIJANI: PODRAVINA Biciklist popio ‘pola gajbe’ i razvalio se na cesti, brzi ‘Novigradec’ zapalio cestu u selu

Policija je tijekom proteklog vikenda zabilježila 151 prometni prekršaj, a kako to najčešće i biva, najviše ih je bilo...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×