11.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NETRPELJIVOST OBITELJI

O pucnjavi u Paragu postoje razne priče, policija kaže kako se ubojstvo nije moglo spriječiti: Ne bježimo od toga da je stanje u romskim naseljima teško
O

Državno odvjetništvo RH objavilo je, također, detalje očevida koji je provela zamjenica županijske državne odvjetnice zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva, pokušaja teškog ubojstva i pokušaja ubojstva.

Ne propustite

Policijska uprava međimurska jučer je održala izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su govorili o pucnjavi u romskom naselju Parag, pri čemu je smrtno stradala jedna osoba.

Policija je dojavu zbog tučnjave, prenosi emedjimurje, dobila u 20.54 sati te su se tada u pozadini čuli rafalni pucnjevi. Načelnik PU međimurske Ivan Sokač kaže kako je povod bila netrpeljivost dviju obitelji. Izbila je tučnjava, pucano je u zrak, a potom i prema grupi ljudi. Kao što se pisalo, šest je osoba završilo s prostrjelnim ranama, jedna je preminula, a jedna ozlijeđena u tučnjavi. Počinitelj je ubrzo pronađen, kao i oružje. Dvije osobe, 1994. i 1999. godište, otprije su poznate policiji zbog raznih kaznenih djela – od imovinskih delikata do prijetnji. O trećoj se, pak, osobi, jer je maloljetna, ne mogu iznositi podaci.

– Ne bježimo od toga da je stanje u romskim naseljima složeno i teško. Unazad mjesec dana, od 15. srpnja, samo smo u Paragu intervenirali u 41 slučaju, a dojava je puno više – kazao je Sokač.

Ubojstvo se, kažu, nije moglo spriječiti, a koliko je još oružja u romskim naseljima nisu mogli odgovoriti

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber dotaknuo se izjava saborskog zastupnika iz redova nacionalnih manjina Veljka Kajtazija koji je kazao kako je upozoravao da u naselju ima oružja. Prema Faberu, riječ je o politikantstvu i izbjegavanju vlastite odgovornosti.

– To tvrdim kao policajac s 35 godina staža, reći da u naselju ima oružja, što to znači? Ima ga i u drugim naseljima, ima i trgovine ljudima, i zlostavljanja djece i obiteljskog nasilja, puno kamatarenja i lihvarskih ugovora, svaki dan narušavanja javnog reda i mira. Ova je policijska uprava u zadnjih pet godina oduzela 37 komada oružja, pušaka, automatskih i poluatomatskih pušaka, puškomitraljeza i ostalog oružja. To je dovoljno otprilike za naoružati jednu diverzantsku satniju. Zašto Kajtazi i drugi dušobrižnici ne kažu – ta i ta osoba ima oružje, jer tek onda mi možda možemo dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija, nije 1988. godina i policija ne može ući ni u čiji dom, prostor, stan, kuću, stan ni štagalj, bez sudskog naloga, a on se može dobiti samo temeljem zakonske pretpostavke – govorio je Faber, dodajući kako je unazad dvije godine u naselju “zabilježeno ozbiljno poboljšanje stanja sigurnosti, smanjena je stopa kriminaliteta i sudjelovanja romske populacije u kaznenim djelima.”

No, ubojstvo se, smatra, nije moglo spriječiti. Koliko je još oružja u romskim naseljima, nisu mogli odgovoriti. Pronaći ga, kažu, težak je posao jer je skriveno po šumama, psećim kućicama ili olupinama automobila.

Postoje razne priče

Podsjetimo, ubijena je 59-godišnja M. P. koja je sjedila na terasi, dok je među ozlijeđenima i desetogodišnja djevojčica kojoj je metak prošao kroz lijevu podlakticu. U Županijskoj bolnici u Čakovcu operirane su četiri osobe, a tri su nakon zahvata priključene na respirator te su izvan životne opasnosti, objavilo je također emedjimurje. Uhićene su tri osobe koje se povezuje s pucnjavom, s time da nije jasno tko je ispalio hice.

Svjedoci su iznijeli više priča. Index.hr tako piše kako šaroliki iskazi mještana nisu osobito doprinijeli raspetljavanju istrage. Doznaju, primjerice, kako je mladić pucao iz vatrenog oružja nakon što su njegovu obitelj napali susjedi i nakon što su razbili njegov automobil BMW. Bilo kako bilo, istina se tek treba utvrditi.

Inače, Državno odvjetništvo RH objavilo je, također, detalje očevida koji je provela zamjenica županijske državne odvjetnice zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva, pokušaja teškog ubojstva i pokušaja ubojstva.

– Prema rezultatima provedenog očevida, proizlazi da je iz vatrenog oružja smrtno stradala hrvatska državljanka (1962.), dok je također iz vatrenog oružja ozljede zadobilo dvoje djece (2011., 2005.) te troje hrvatskih državljana (1980., 2001., 1983.). Državno odvjetništvo je izdalo usmene naloge za uzimanje bioloških uzoraka, GSR čestica, krvi i urina, koji će se u zakonskom roku i pisano potvrditi, te uzimanje papilarnih linija i oduzimanje odjeće sudionika događaja, dok je sucu istrage stavljen prijedlog za pretragu kuća i okućnica sudionika događaja – stoji u objavi DORH-a.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dom kulture

FOTO Ljubitelji umjetnosti minijaturnog drveća došli su na svoje, pogledajte izložbu

U Domu kulture U Đurđevcu može se razgledati izložba 30 patuljastih, većinom autohtonih vrsta drveća, koje je u sklopu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×