Muzej grada Koprivnice

Obilježavanje Dana grada dvjema izložbama i Znanstvenim skupom Pavao Vuk-Pavlović

10:49h
0
Koprivnica Stari Brežanec snimljeno
Koprivnica, Stari Brežanec // Foto: Muzej grada Koprivnice

Od 16 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici održava se Znanstveni skup Pavao Vuk-Pavlović, a potom u Muzeju građane očekuju dvije izložbe.

Ovog četvrtka Muzej grada Koprivnice svojim bogatim programom nastavlja obilježavanje Dana Grada Koprivnice.

Od 16 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici održava se Znanstveni skup Pavao Vuk-Pavlović, a potom u Muzeju građane očekuju dvije izložbe: Od hiže do hiže – Podravska hiža iz Zbirke etnografske fotografije te Pavao Vuk Pavlović  – izložba postavljena povodom 40. godišnjice smrti filozofa, pedagoga i pjesnika rođenog u Koprivnici.

Pavao Vuk-Pavlović rođen je kao Pavao Wolf u Koprivnici, 9. veljače 1894., a umro u Zagrebu 13. studenog 1976. godine. Osim što je hrvatski filozof, pedagog i pjesnik, također je utemeljitelj filozofije odgoja u nas.

Na znanstvenom skupu, svoje će teze predstaviti sedam predavača, a izložba u Muzeju grada Koprivnice prikazat će crtice o životu istaknutog hrvatskog filozofa.

Nakon toga, u 18 sati, u Muzeju grada Koprivnice bit će otvorena prva izložba etnografske fotografije povodom obilježavanja Dana grada Koprivnice.

Podravska hiža iz Zbirke etnografske fotografije naslov je izložbe koja putem starih fotografija kao dragocjenih dokumenata prošlosti daje mnoge informacije o materijalnoj kulturi, elementima gradnje starih kuća na ulicama i trgovima Koprivnice, od kojih su najstarije snimljene kuće nastale u 18. i 19. stoljeću.

Kroz šetnju Od hiže do hiže, izložba će putem dokumentarne fotografije snimljene sredinom 20. stoljeća predstaviti arhitekturu bez arhitekta, umijeće tradicijskog graditeljstva koje je odraz jednostavnosti, funkcionalnosti i suživota čovjeka s prirodom.

Izložene su i najnovije fotografije suvremenih kuća snimljenih u lipnju 2016. koje su dio promjene oblikovanja stambenih objekata i načina života ljudi u gradu u drugoj polovici 20. stoljeća.