14.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Obilježena 95. godišnjica rođenja Ivana Večenaja
O

Ne propustite

Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije u ponedjeljak je na mjesnom groblju u Goli odalo počast doajenu Hlebinske škole Ivanu Večenaju te na taj način obilježilo 95. godišnjicu njegovog rođenja.

 

Na današnji dan, kada se obilježava i Međunarodni dan muzeja župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal i viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač posjetili su rodnu kuću i Galeriju Ivana Večenaja.

Osim slikarske ostavštine koja danas krasi Galeriju, Ivan Večenaj ostavio je i više od 700 etnografskih predmeta u svojoj rodnoj kući, a koja se od 2006. godine nalazi pod zaštitom Republike Hrvatske te ima svojstvo kulturnog dobra.

Prilikom razgledavanja Galerije župan je istaknuo značaj što se „60 – godišnji rad Ivana Večenaja uspio zadržati u privatnom vlasništvu te imamo mogućnost uživati u njegovim prvim i posljednjim djelima. Ova Galerija je na ponos mještanima Općine Gola, stanovnicima naše Županije, ali i samih posjetitelja” dodao je župan.

Galerija je proširena 2007. godine te se sada na 300 četvornih metara izložbenog prostora može vidjeti veliki broj slika na staklu i platnu, crteža i akvarela muzejske vrijednosti koje je Ivan Večenaj sačuvao za buduće generacije, kao i veliki broj fotografija iz svog života. Kao jedan od najznačajnijih predstavnika Hrvatske naivne umjetnosti izlagao je samostalno po čitavom svijetu, ali i zajednički sa ostalim predstavnicima Hlebinske škole: Ivanom Generalićem, Mijom Kovačićem i Ivanom Lackovićem Croatom. Valja istaknuti da je Večenaj kroz svoj 60 godišnji rad najviše slikao ulja na staklu, specifična za slikarstvo u maniri hlebinske slikarske škole koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Subota

FOTO Špica prepuna lijepih i nasmijanih ljudi, evo koga smo sve “ulovili” fotoaparatom

Križevčanke i Križevčani slave rođendan svoga grada! Iako nam se toplo vrijeme malo skrilo, Prigorcima to nije "zasmetalo" kako bi...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×